Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosse – slut med sossegull

Bosse Svensson (C) vann krysskampen mot Carina Asplund (C). Det innebär – efter tidigare överenskommelser – att han kommer leda Centerpartiets arbete i Östersunds kommun.

En av Bosse Svenssons vallöften var en tydlig borgerlig profil på politiken och att stänga dörren till ett samarbete med Socialdemokraterna.

Det kan därmed fastslås att koalitionen Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet inte kommer regera Östersunds kommun de kommande fyra åren. Sannolikt blir det i stället ett traditionellt rödgrönt styre med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Frågan är vad väljarna vill berätta för Centerpartiet med Bosserösten. Bosse Svenssons personvalskampanj bars i huvudsak upp av två frågor. Dels ett förbättrat företagsklimat. Dels ett avståndstagande gentemot Socialdemokraterna.

Men Bosse Svensson är också något av en profil i Östersunds näringsliv. Tidigare har han bland annat varit chefredaktör här på Östersunds-Posten. Personkryssen kan lika väl vara ett utslag av ett personligt förtroende framför en politisk viljeinriktning.

Ett tydligt utslag av valet är att Centerpartiet tappar stöd i flera traditionellt sett starka valdistrikt. I exempelvis Ope är det ett uppenbart utslag av missförtroende gentemot Centerpartiet och Socialdemokraterna efter nedläggningen av skolan.

Att lägga ned en byskola och tvinga iväg barnen med buss till närmsta stadsdel är ett oheligt agerande från Centerpartiet. En lärdom som är viktig att ta med sig i det politiska arbetet de kommande fyra åren.

Bosse Svenssons främsta uppdrag som ny hövding för Östersundscentern är att återupprätta förtroendet för partiet i Östersunds kommun. Och i andra eller tredje hand använda tiden till att ställa in sig hos borgerliga kamrater på avbytarbänken.