Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosse Svensson vann krysskampen inom Centerpartiet

Det blev en tydlig markering från Centerpartiets väljare när de kryssade fram Bosse Svensson till partiets förstanamn.
– Det är ingen hemlighet att jag drivit linjen att vi ska sluta samarbeta med Socialdemokraterna, säger han.

Annons

Bosse Svensson drev en aktiv personvalskampanj inom Centerpartiet i Östersunds kommun. Han gick mot partiets toppnamn på valsedeln, Carina Asplund. Hon har samregerat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Östersund under senaste mandatperioden. Och hon ville inte stänga dörren för ett nytt sådant samarbete efter valet.

Men det var Bosse Svensson tydlig med att han ville göra. Och han fick stöd från väljarna genom att få betydligt fler personkryss än Carina Asplund. Han fick ihop 774 kryss mot Carina Asplunds 449.

– Det är klart att jag är jätteglad över att jag har fått så många kryss, säger Bosse Svensson.

Han vill inte säga hur Centerpartiet ska agera framöver.

– Jag vill prata igenom läget med mina vänner i nya fullmäktigegruppen, säger han.

Samtidigt är det så att han känner stöd från väljarna för sitt uttalande att Centerpartiet ska sluta samarbeta med Socialdemokraterna.

– Men vi har en fullmäktigegrupp och en krets som ska fatta beslut. Jag är väldigt ödmjuk i den process som vi har framför oss, säger Bosse Svensson.

Han betonar att han och Carina Asplund må ha dragit åt olika håll i personvalskampanjen, men de har kunnat fortsätta vara vänner.

Det var nästan hälften av de centerpartistiska väljarna som valde att aktivt göra ett personkryss. Det är högst andel bland partierna i kommunfullmäktigevalet i Östersund. Folkpartiets väljare är dock enbart snäppet mindre benägna att personkryssa.

Inom just Folkpartiet fick toppnamnet Pär Löfstrand absolut mest stöd procentuellt sätt av politikerna i hela kommunen. Det var snudd på var tredje folkpartistisk väljare som satte sitt kryss för honom.

AnnSofie Andersson (S) var ohotad inom Socialdemokraterna. Hon och Marie Nordén var de enda i partiet som kom upp över de 5 procent av partiets röster som krävs för att kryssen ska räknas och ge någon effekt.

Förutom Centerpartiet, så var det bara Kristdemokraternas politiker som stuvades om jämfört med hur valsedeln såg ut. Infektionsläkaren Lars-Erik Olofsson kryssades från en sjundeplats till toppen. Han kan för övrigt också ha tagit en plats i landstingsfullmäktige.

– Det var en överraskning. Nu får vi analysera det här och se hur vi ska agera, säger Lars-Eric Olofsson.

Allra flest personkryss fick Pär Jönsson, som var överlägsen på den punkten i kommunen. Han fick 1 407 kryss.