Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbristen hot mot Sykes framtid

Bristen på bostäder ställer till stora problem för företaget Sykes som i dag har runt 300 anställda i Härjedalen.
– På sikt är det ett hot mot vår verksamhet i Sveg, säger Nordenchefen Robert Kalin

Inte mindre än sju personer som fått erbjudande om jobb på Sykes har under den senaste tiden tvingats tacka nej. Orsak? Bostadsbrist.

– Vi har fört en diskussion med kommunen i flera månader, sedan gott och väl förra året, om problemet med att hitta bostäder till våra anställda. Jag ska inte säga att de inte gjort någonting men problemet är inte löst. På sikt är bostadsbristen ett hot mot hela vår verksamhet i Sveg, säger företagets Nordenchef, Robert Kalin.

Sykes är ett callcenter-företag med olika uppdragsgivare. Under de senaste åren har det skett en i det närmaste explosionsartad expansion av uppdrag. I dag är Sykes Härjedalens största privata arbetsgivare med runt 300 anställda i företagets lokaler i Sveg. Många av dem inflyttade.

– Nu har nog vår personal hyrt in sig i varenda skrubb som går att hyra ut i Sveg. Det finns det inte så många platser kvar. För oss är det här extremt bekymmersamt. Det påverkar våra möjligheter att leverera till våra kunder när vi inte kan anställa på grund av bostadsbrist. Då måste vi börja se oss om efter andra platser att lägga vår verksamhet på, där det finns bostäder. Det är inte så att vi bara kan sluta med att utöka ett uppdrag om behovet finns för mer personal. Vi vill även undvika att dela på ett uppdrag över flera orter då det inte blir lika effektivt, säger Robert Kalin.

Att fler vill flytta till en inlandskommun än vad det finns bostäder kan tyckas vara ett angenämt problem, speciellt för en kommun som har en uttalad ambition att öka sin befolkning.

– Men jag har svårt att förstå hur en kommun kan växa om det inte finns bostäder, säger Robert Kalin.

En snabb lösning, som han ser det, vore att sätta upp temporära bostäder. Det gjordes vid ett annat tillfälle för några år sedan när det också var brist på bostäder i Sveg.

– Men kommunen säger att de utrett det och att det är något de inte vill göra. Varför får du fråga dem om, säger Robert Kalin.