Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Ann-Louise och Niclas sa upp sig och flyttade till Föllinge – för att få mer tid för varandra

/
  • Niclas och Ann-Louise Larsson.
  • Ugglorna på pinne har Niclas Larsson sågat med hjälp av motorsåg ur ett enda stort stycke trä.
  • Hornen är riktiga älghorn, resten är av trä.
  • Den här huggaren pysslar Niclas Larsson med just nu. Skaftet består bland annat av älghorn.
  • Flugaskarna är Niclas Larssons storsäljare och dem tillverkar han i masurbjörk. Om kunden vill graverar han asken innan han skickar iväg den.
  • Några knivar som finns till försäljning på hemsidan. Knivfodralen är tillverkade i läder med konstnärligt utförda mönster och figurer på.    – Många är duktiga slöjdare men alla kan inte rita eller måla. Jag har det som bonus, säger Niclas Larsson.
  • Bostadshuset stod klart för fyra år sedan och Niclas Larsson har i stort sett byggt allt själv.
  • Niclas och Ann-Louise Larsson.

Ann-Louise och Niclas Larsson sa upp sig från sina fasta jobb och flyttade till Föllinge, med målet att jobba mindre och umgås mer.
Nu har de mer jobb än någonsin.

Annons

– Det finns ju hur mycket uppdrag som helst och det har varit svårt att tacka nej, säger Ann-Louise Larsson som för fyra år sedan sade upp sig från jobbet på Gärdin och Persson i Östersund och startade eget inom administration och bokföring.

Samtidigt flyttade paret Larsson till Föllinge, och där med omnejd fanns massor av småföretagare som ville ha hjälp med bokföringen.

– Vi blev tvungna att dra ner, det var inte det här vi tänkte oss, säger Niclas Larsson och skrattar lite.

– Vi har satt upp tydliga mål, man ska inte slita ut sig innan man dör, tillägger han.

Niclas Larsson har jobbat nästan hela sitt yrkesliv som finsnickare på Krokoms Träindustri AB. För sex år sedan sade han upp sig för att satsa på sin passion - hantverket. Det som förut var hans hobby och sidoverksamhet; att göra knivar, motorsågskonst, flugaskar och annat hantverksmässigt, blev nu hans yrke på heltid.

– Mamma har varit konstnär i hela sitt liv och jag har väl en ådra från henne. Jag blev trött på att göra dörrar på beställning, samtidigt blev det tungt på sidan av då folk började vilja ha saker av mig, säger han.

Vi står på gården där paret Larsson bor med sin son Wille. I många år var de här på helgerna och bodde i den stuga som Niclas mamma köpte här på 80-talet. För några år sedan köpte de loss en stor tomt kring stugan och byggde ett bostadshus. Tanken var att satsa på sina respektive drömmar, ha så lite som möjligt i lån och ha så mycket tid som möjligt till att umgås.

I dag jobbar Ann-Louise borta en del av veckan på olika företag medan Niclas jobbar från sin verkstad som han byggt på gården. I stort sett går hans verksamhet ut på att han skapar något han har lust till att skapa, lägger ut det på sin hemsida wianni.com, och sedan blir det sålt. Han tar helst inga beställningsjobb, och gör helst inte så många liknande saker på rad. Han blir fort uttråkad.

– Det blir bäst när jag får göra en eller två grejer av en slags, jag vill skapa det jag känner för och gillar inte att bli styrd.

Hans storsäljare är en flugask han gör av masurbjörk. Varje år säljer han omkring 20 askar, ett år gjorde han 80 stycken.

– Men det blev för tråkigt, säger han.

Hans kunder består mestadels av samlare och han har många stamkunder. När Niclas Larsson inte jobbar för det egna företaget bygger han saker han själv tycker är kul, så som möbler, barer, skulpturer eller klockor.

Helst spenderar familjen den lediga tiden tillsammans hemma på gården.

--

Mer läsning:

De bytte lägenhet i storstad mot ladugård i fjällby

ÖP:s reporter är tillbaka i sitt barndomshem – så har det förvandlats på 54 år

Följ Jens och Madeleines renoverar sitt fjärde hus tillsammans

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!