Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann Olanders lever i en vintagevärld

Ann Olanders lägenhet i Falun är som en resa tillbaka i tiden.
Här finns en skatt av vintagemöbler, kläder, böcker, skivor och prylar.
– Det är inte ett intresse, det är en livsstil säger hon.

Annons

Det började med musiken. 50-talsrocken grep tag i Anns unga tonårshjärta. Hon såg hur artisterna från tiden gick klädda och började intressera sig för stilen. Så småningom när hon fick egen egen bostad ville hon att det skulle se ut som det gjorde då.

– Min favoritperiod är från sent 40-tal till mitten av 50-talet. Det var lite mer experimentellt, lite bättre kvalitet. Under senare delen av 60-talet blir det mer massproducerat.

– På 70 och 80-talet var folk inte lika medvetna om 50-talsdesign. Jag fick stringhyllor i princip kastade efter mig. En gång hittade jag ett par myranstolar på auktion, de brukar kosta runt 5000 kr styck men jag fick dem nästan gratis, för ingen annan visste vad det var, säger hon och tillägger att folk idag blivit mer mer medvetna om 50-talsdesign, säger hon.

För en vintageintresserad är det som en skattkammare hemma hos Ann Olander. Överallt finns prylar, skivor, kläder och böcker hon samlat på sig genom åren via second hand, loppisar och auktioner. Ändå har hon rensat en hel del då hon nyligen flyttade från ett hus till mindre lägenhet.

– Jag har ett rum som är lite rörigt, men med tiden kommer det bli ett rum för bara kläder, skivor och ett skrivbord där jag kan sitta och jobba.