Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt kommun och spara pengar – här är det dyrast och billigast att bo i länet

Bo billigt i Bräcke och Ragunda.
Har du det bättre ställt – flytta till Åre.
Statistiska centralbyrån har jämfört hyrorna i landets alla kommuner.

Annons

Hyran kan skilja sig med tusentals kronor beroende på var du bor.

Hyrorna skiljer sig rejält i landet. Samma lägenhet i samma bostadsföretag kan ha en hyresskillnad på tusentals kronor, beroende på i vilken kommun den ligger. Det är tillgång och efterfrågan som styr. Lägenheter i glesbygden med låg efterfrågan är billiga, storstädernas hyresrätter är dyra.

Men även andra faktorer spelar in, som åldern på hyreshusen. Nyproduktion kostar.

– En kommun med många nybyggda hus kan ha mycket högre hyror än en med merparten äldre byggnader, säger Konstantin Kalinichenko på SCB, Statistiska centralbyrån.

Landets allra lägsta hyror finns i Västerbottens inland. Där ligger genomsnittshyran på de billigaste lägenheterna på under 5000 kronor i månaden för en vanlig trerummare på 78 kvadratmeter. I botten ligger Malå med ett snitt på 4 836 kronor.

I andra änden på skalan finns Stockholmskommuner med akut bostadsbrist. Allra dyrast är Vaxholm med en genomsnittshyra för samma trea på 8 346 kronor.

I Jämtlands län är det främst Åre som sticker ut med en kvadratmeterhyra på 92 kr, eller 7176 kronor för en trea. I Härjedalen och Östersund är kvadratmeterhyran 79 respektive 75 kr.

I botten ligger Ragunda och Bräcke med en snitthyra på 69 kronor per kvadratmeter, eller 5382 kr för en trea.

Läs även: Bergsbor mycket nöjda över boendet – 6 av 10 unga vill flytta till landsbygden

Konstantin Kalinichenko på SCB påpekar dock att man inte ska ta för allvarligt på smärre skillnader på ett par hundralappar mellan olika kommuner, så exakt är inte statistiken.

– Det finns 1,5 miljoner hyreslägenheter i landet och vi har ju inte undersökt alla utan siffrorna bygger på ett statistiskt underlag på ungefär 15 000 lägenheter, så det finns en felmarginal på några procent.

Ett faktum som däremot är statistiskt säkerställt är att hyrorna inte har blivit särskilt mycket dyrare på senare år, beroende på den låga inflationen och den låga räntan. Siffrorna gäller de nya hyrorna 2016, och jämfört med 2015 har de bara höjts med i genomsnitt 0,7 procent i hela landet.

– Det är faktiskt en av de lägsta hyreshöjningarna någonsin, säger Konstantin Kalinichenko.

Så mycket betalar man i hyra för en trea på 78 kvadrat:

Ragunda: 5382 kr

Bräcke: 5382 kr

Strömsund: 5538 kr

Krokom: 5616 kr

Berg: 5538 kr

Östersund: 5850 kr

Härjedalen: 6162 kr

Åre: 7176 kr

Källa: SCB. Siffrorna anger den genomsnittliga medianhyran i månaden för en trerumslägenhet på 78 kvadratmeter, i respektive kommun.

Läs även: Bankerna tjänar rekordmycket på bolånen

Annons