Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De bytte lägenhet i storstad mot ladugård i fjällby

/

De ville slippa tunnelbanestress och tunnelseende, och längtade efter att med naturen in på knuten få nya perspektiv.
Jenny och Marcus Ståhl lämnade sin lägenhet i Stockholms innerstad och flyttade till en gammal ladugård i Klövsjö.

Annons

Den här dagen är jag beredd att hålla med Klövsjöborna. Med klarblå himmel, några minus och gnistrande snö är byn så vacker så att man tappar andan.

Att Jenny och Marcus Ståhl sålt en nyrenoverad trea i Hornstull på Södermalm i Stockholm för att bo i en gammal ladugård på Byvägen i Klövsjö känns faktiskt helt begripligt den här tisdagen.

Bullar från både Vemdalen och Klövsjö är framdukade i köket.

– Vi måste köpa på båda ställena för att stötta det lokala, säger Jenny och skrattar.

På väggen vid köksbordet hänger en tavla med en grafisk karta över Hornstull.

– Vi får väl göra en likadan Klövsjötavla för att balansera upp, säger Jenny.

Hon är ursprungligen från Falkenberg i Halland, Marcus är uppväxt i Nacka utanför Stockholm. De senaste sex åren har de bott tillsammans i Hornstull. Och för bara ett drygt halvår sedan bytte de till en större lägenhet i samma bostadsrättshus. En lägenhet som de också totalrenoverade i somras.

– Vi är inte direkt sentimentala av oss, men köket blev väldigt fint, säger Marcus, när jag frågar om de saknar något från lägenheten.

Den nyrenoverade lägenheten hann de inte njuta av särskilt länge. När ett intressant jobb i Vemdalen, som vd för Destination Vemdalen, dök upp i augusti så var det svårt att släppa tanken på att få flytta norrut. Marcus föräldrar har i många år haft stuga i Storhogna och både han och Jenny har trivts väldigt bra när de varit här på semester.

– Vi har länge pratat om att vi skulle vilja flytta hit. Det är så jäkla fint och vi älskar naturen, att åka skidor och att vandra, säger Marcus.

– Samtidigt lämnar vi ju all vår comfort zone och allt socialt liv vi har i Stockholm, säger Jenny.

Men när Marcus sökt och fått jobbet så var de ingen tvekan.

– Vi sa upp oss båda två. Vi räknade lite på det och insåg att det skulle lösa sig även om jag inte fick jobb på en gång, säger Jenny.

Men jobb tog inte lång tid att hitta. Hon är nu anställd som idrottskonsulent i Berg och Härjedalen, en nyskapad projekttjänst hos SISU Idrottsutbildarna.

Boende var och är däremot lite knepigare att lösa. Efter en del letande fann de den gamla omgjorda charmiga ladugården som de hyr, men drömmen är att hitta något eget.

– Man tänker att det ska vara lätt att hitta boende i Klövsjö, men det är stört omöjligt. Det skulle vara kul att hitta något att köpa på sikt, vi är ju fast beslutna att vara kvar här omkring, säger Marcus.

Med tomt, stora förvaringsytor, gratis parkering utanför dörren och nära till skidbackarna, så trivs Jenny och Marcus otroligt bra i Klövsjö.

– Det känns väldigt lyxigt att ha möjlighet att prova det här livet, och det är en stor kontrast till att bo i innerstan och ha närhet till dygnet-runt-öppna butiker, en massa restauranger och tunnelbana, säger Marcus.

– Och det välkomnande vi fått här är enormt. Som att någon via Facebook erbjöd en övernattningslägenhet i Östersund, det skulle ju aldrig hända i Stockholm, säger Jenny.

Paret Ståhl är inte direkt några soffpotatisar. Den mesta lediga tiden håller de igång med olika fysiska aktiviteter, som skidåkning, löpning eller kite.

Men livet i Klövsjö upplever de ändå som mer vilsamt än i Stockholm.

– Vi älskar Stockholm, men det är skönt att komma ifrån det tunnelseende som finns där, att man bara springer på utan att riktigt veta var man ska. Här får man lite andra perspektiv. Jag tror att man tänker lite klarare här, får lite nya tankar, blir kreativare, säger Marcus.

– Här har vi verkligen reflekterat mer och det finns mer tid att fundera på vad man verkligen vill. Vi är ganska bra på att aktivera oss och därför är det bra att det finns ett lugn runtomkring oss, säger Jenny.

Till sajten Bostadspuls

Mer från Bostadspuls:

Lina stortrivs i det vita huset med sju eldstäder utanför Stugun

Så här bor kändisarna när de är i Åre – titta in i byns mest exklusiva hus "The villa"

Jonna Jinton lanserar tapeter

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!