Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

De får veta mer om sin gård och människorna som har levt här

De visste att gården de äger i Venjan i Dalarna är fantastisk och att ett av husen är ett mycket speciellt hus. Därför ansökte de om att komma med i SVT:s programserie ”Det sitter i väggarna”. Och de kom med. I dag, tisdag, sänds programmet.

Annons

TV: Så känns det inför tv-debuten:

Maria hade sett första säsongen av programmet och tyckte det var intressant. När hon sedan fick tips om att söka till programserien gjorde Raimon Nygren och Maria Nordin det.

– Av 700 sökande kom vi med till ett av de åtta avsnitt, som sänds nu. Vi har själva inte sett avsnittet ännu så det är både nervöst och pirrigt, säger Maria.

Raimon och Maria har bott på gården drygt ett år och anade att gården hade en spännande historia.

– Det var mest bara rykten, men vi vet att det är ett fantastiskt hus, som andas magi.

Först kom ett team och undersökte möjligheterna att göra ett program på gården.

– SVT planerade vad de skulle kunna åtgärda. I varje program renoveras något enligt gamla metoder, på ett gammalt sätt eller så att huset inte skadas, berättar Raimon och Maria.

Läs även: SVT:s ”Det sitter i väggarna” besöker ”Byggbögarnas” hus utanför Bräcke

I början av maj kom teamet med nio personer. De arbetade på gården i två veckor och under den tiden hann alla lära känna varandra ganska bra.

– Det var overkligt. Vi fick svara på olika frågor och blev intervjuade. All utrustning förvarades i ett helt rum här i bostadshuset.

– Under arbetet sökte Christopher O'Regan husets historia och byggnadsantikvarien Erika Åberg jobbade med att modernisera husets gamla elektricitet.

När Raimon och Maria köpte gården i Venjan fick de också ett öde hus. Christopher O'Regan pusslar ihop den släktsaga som en gång utspelat sig i det nu helt övergivna huset.

En gård med många byggnader och nu vet Raimon och Maria mer om platsens fantastiska historia.

– Det är verkligen spännande att få veta mer om sin gård och människorna som har levt här. Deras spår syns överallt. Vi ville också med vår medverkan visa lite av Venjan och alla de ideella krafter, som finns här. Vi vill så gärna att Venjan ska växa.

De är överens om att det var en häftig upplevelse att vara med i TV-inspelningen.

– Vi fick också många svar, säger Raimon och Maria.

Programmet sänds 20 december, i SVT1 klockan 20.00.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!