Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

”Det har blivit lite av en sport att folk ger oss orange prylar”

Anna och Petter Lundberg gillade inte orange mer än andra färger innan de bytte husen i Strömsholm mot villa i Eriksborg.
I dag fyller makarna hemmet med orange prylar.

Annons

Efter en hjärtinfarkt bestämde Anna och Petter Lundberg sig för att lämna gården i Strömsholm för att flytta till Västerås. Närheten till barnens skola avgjorde valet av bostad. Då, när de flyttade in, var köket i nya hemmet inte i behov av renovering. Inte egentligen. Ändå bestämde Petter sig för att blåsa ut rubbet och skapade ett blankt, orangeglatt kök.

Anna Lundberg älskar sitt blanka, orangea kök som maken Petter skapat.

– Min man älskar att laga mat och ville ha allt tiptop i sitt nya kök. Själv lagar jag mat högst fem gånger om året så jag brydde mig inte lika mycket, säger Anna Lundberg som leder liberalerna i Västerås.

Bara en hypermodern köksoas dög. Petter letade länge och fastnade till sist för blanka ytor, grått, svart och orange.

– Både Petter och jag ville ha ett annorlunda kök som stack ut. I början ägde vi knappt en orange pryl, nu finns det oranga överallt.

– Själv har jag lärt mig att uppskatta orange. Fast jag kanske blivit hemmablind, skrattar Anna.

Petter som drev Stenköket i många år tog tid på sig när han skulle välja vitvaror, kakel, skåp och inredning. Varje liten detalj kändes viktig, från den ultramoderna spisen till det grå gummigolvet.

– Det är mycket som är bra med gummigolv. Förutom att det är mjukt och skönt att gå på går ett glas inte sönder om någon tappar det. Trägolv är i och för sig mjukare än klinkers, men det hade inte passat till det för övrigt blanka köket.

Petter har valt varje delmoment, fast Anna har varit med och godkänt. Mitt i köket tronar en 1.20 meter bred värstingspis utrustad med två ugnar, ny kyl och frys. Därutöver finns så mycket bänkyta det gått att få in.

Bred spis med två ugnar.

– Allt kretsar kring matlagning. Vårt är ett socialt kök. När vi har folk hemma på middag samlas vi kring köksön för att hacka, samtala och förbereda maten tillsammans.

Runt köksön samsas höga, svarta metallstolar försedda med ryggstöd.

– Vi ville kunna luta oss bakåt, men fick leta länge efter höga stolar med just stöd. Svärfar tyckte vi kunde kapa benen för att sitta bekvämare. Det var han ensam om, skrattar Anna.

Även i övriga huset piggas upp av orange detaljer, och fler fylls på allt eftersom. Ett par orange kuddar i soffan, orange lampa, orange blommor, orange tavla. Till och med orange knivar och orange vinflaskor.

– Gränsen går vid gardinerna. Jag vill överhuvudtaget inte ha gardiner i mina fönster. Det blir så mörkt inomhus då.

– Det har blivit lite av en sport att folk ger oss orange prylar. Till och med vinflaskor får vi med orange etikett! Så fort vi hittar något kul orange skaffar vi det. Barnen fyller också på med nya, apelsinröda prylar.

Visserligen var det känslomässigt jobbigt att lämna landet för gott. Men flytten till Västerås har fungerat som en positiv omstart för hela familjen.

– Vi flyttade för att förenkla vardagen och den är förvisso förenklad. I Strömsholm hade vi stor tomt och flera hus att ta hand om. Här tar det högst en kvart att klippa gräsmattan, huset är enkelt att sköta och vi bor nära barnens skola. Det kunde inte vara bättre.

Orange disktrasa.

Orange knivar.

Fler orange detaljer fylls på allt eftersom.

Flytten har förändrat allas vår vardag, säger Anna Lundberg.

Anna Lundberg

Huset på Eriksborg, Västerås: Byggdes 1983.

Makar är: Anna och Petter Lundberg.

Bor: Eriksborg.

Familj: Två barn, en katt.

Om: Anna Lundberg jobbar som politisk tjänsteman, leder Västerås liberaler, sitter i förskolenämnden. Lade av alla politiska uppdrag i Hallstahammar när familjen flyttade till Västerås .

Om maken Petter Lundberg: Denne säljer matvaroprodukter, tidigare krögare i många år.

Fritid: Motionerar, lämnar och hämtar barnen när de har fritidsaktiviteter.

Äter nyttigt: I veckorna för att kompensera för all god mat maken lagar på helgerna.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!