Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Elisabeth säljer släktens gamla lanthandel: "Jag hoppas huset ska få leva vidare"

Det är tre generationer handlare som bott i det stora gula timmerhuset.
Elisabeth Andersson växte upp där och minnena är många från den gamla lanthandeln.
Förra sommaren såldes de unika inventarierna. Nu är huset till salu.

Annons

TV: Följ med in i den gamla lanthandeln – familj sökes som vill ge huset nytt liv

I slutet av 1960-talet upphörde verksamheten i Westbergs lanthandel i Näset, Erikslund, utanför Ånge. Det var när landsvägen fick ny sträckning som kundunderlaget minskade. Byns centrala lanthandel hamnade plötsligt vid sidan om allfartsvägen. Elisabeth Andersson är uppvuxen i huset som på den tiden kombinerade generationsboende, kontor och lanthandel.

– Jag hjälpte till med allt möjligt. Då handlade man över disk och jag skrev upp varans namn och pris i ett block. Många handlade på nota och vi körde också ut varor. Jag blev bra på matte och har varit en social människa ända sedan dess.

Elisabeth Andersson säljer Westbergs lanthandel Näset, Erikslund Ånge.

På den tiden var de flesta husen i byn bebodda. Långtradarchaufförer och bilister stannade till för att handla. Lanthandeln låg strategiskt efter landsvägen mellan Sundsvall och Östersund vid avfarten mot Ånge.

– Det var farfars far Calle Westberg som byggde huset och det har varit lanthandel sedan 1893. Släkten drev affären fram till 1969. Det var farmor, farfar, mamma, pappa, jag och lillasyster som bodde i huset.

Kök från 60-talet.

Elisabeths mamma Anna-Lisa Westberg flyttade från huset 2013. Då hade tre generationen bott i huset i 100 år och mängder av gamla saker hade sparats på hyllor, förråd och vindar. Allt hade i stått orört sedan affären upphörde. Elisabeth Andersson visste inte riktigt vad som väntade i alla förråd, vindar och uthus i barndomshemmet. Det visade sig vara en riktig guldgruva för samlare. Auktionsförättaren trodde inte sina ögon. I lanthandeln hade tiden stått stilla sedan 1969.

– Vi hade auktion i två dagar på gården. En plåtskylt för Marshall tändstift såldes till en köpare i Dubai, säger Elisabeth Andersson.

Fina trägolv och kakelugn i salongen.

Nu är huset helt tömt. På övervåningen ligger glasrummet. Med utsikt över Borgsjön genom genuina fönster med tunna spröjs åt familjen sina måltider. Nu är skogen uppvuxen och färgen på fönsterspröjsen har lossnat. Innanför glasrummet ligger 60-talskök i original. Stora element skvallrar om den moderna värmen som drogs in för många år sedan när kaminer och kakelugnar blev omoderna. Det stora rummet i fil har delats av med garderober i två rader.

– Det finns en kakelugn som blev inbyggd när föräldrarna delade rummet med garderoberna. Anledningen var att det snarkades så högt på andra sidan där farmor och farfar sov, men jag tror det snarkades lika högt i båda rummen.

Spår av tidigare generationers slit.

Huset har byggts på i omgångar och det finns många prång och rum.

– Alla som är här går vilse.

Huset ligger nu ute till försäljning. 170 kvm boyta, rejäl timmerstomme och stora biutrymmen i en mängd byggnader på tomten. Fastigheten har sett sina bästa dagar så priset har satts till 375 000 kronor.

– Jag hoppas att huset ska få leva vidare. Att någon tar hand om det och vill bo där året om, säger Elisabeth Andersson.

Läs mer: Unik auktion i Näset - det sjukaste jag sett

Läs mer: Bud ända från Dubai vid unik auktion vid Näset

Läs mer: Hennes förfader var lokförare på Galtströms bruk på 1800-talet-nu sköterJessica bagarstugan.

Läs mer: Förvandlade gamla skolhuset till modernt boende med ljuvligt badrum och drömkök

Huset som det en gång såg ut.

Familjen åt tillsammans i glasrummet.

Märken från förr.

Bakom garderoberna döljer sig en kakelugn.

Märken efter köpmandisken i affären.

Det är med lite vemod Elisabeth Andersson säljer huset.

Många prång och dörrar.

Westbergs lanthandel är till salu.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!