Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma tog över huset som stått obebott i 30 år – i kväll visar hon upp släktgården i SVT:s ”Det sitter i väggarna”

Hon hade tjatat om det länge. Att hon ville flytta tillbaka till släktgården i Bergby. Inte förrän farfar gick bort blev det läge att ta över. Huset är från slutet av 1800-talet och det mesta av inredningen är intakt. Flytten hem blev bara början på nästa äventyr.
I kväll medverkar Emma Norelius i det första avsnittet av ”Det sitter i väggarna” på SVT1.

Annons

Emma dras som en magnet in i Britas hus och Erika förstår precis.

Vid första anblicken ser den inte alltför märkvärdig ut. Det är regnigt och grått och fastigheten är klädd med eternitplattor, så kallade ”fattiglappar”. Men den ligger fint på en höjd och har en imponerande glasveranda med blommande pelargoner bakom det handblåsta glaset.

När Emma Norelius öppnar ser vi in i en bergmansk miljö som hämtad ur Fanny och Alexander. Rakt genom två hallar med mönsterglädje ända upp i taket och vidare in i matsalen med takkronan som sprider ett varmt ljus över det långa matsalsbordet. Där finns kakelugn, inramade porträtt, enorma mattor, tunga draperier, en grammofon för stenkakor och hur mycket fina detaljer som helst. På skänken ligger en silverborste redo att sopa av smulorna efter kaffestunden.

Emma Norelius i matsalen där familjen kommer att fira jul.

Erika Åberg från ”Det sitter i väggarna” har följt med. Hon och Emma har inte setts sedan programmet spelades in och nu blir det ett varm tåterseende.

– Jag är jämt här när jag inte jobbar, säger Emma och ser sig om. Tindrar med ögonen som om det var julafton.

– Jag älskar att bara vara här. Än så länge bor vi i huset intill men målet är att flytta hit på heltid. Jag vill kunna gå omkring här i bara nattlinnet, det är min dröm.

Se även: 22-årige Mattis Backlund bygger sitt eget hus i lösvirke

Miljön är magisk så det förslår. Granne med matsalen ligger ”röda rummet” med möbler i tjock sammet och en mönstrad matta som täcker hela golvet. Det har blivit den unga familjens dansrum där sönerna brukar uppträda med breakdance. På övervåningen finns bröllopsrummet, biblioteket och sovrummet, alla med olika mönster på golv och väggar, fina möbler och tyger. Det är inte mycket som har förändrats sedan huset byggdes 1895. Men köket moderniserades till toppmodernt funkiskök med överskåp med sneda skjutluckor på 1950-talet. NärEmma tog över hade hela huset stått orört i 30 år.

– Min första tanke var att jag ville ha allting kvar utom köket. Det är inte alls min stil. Men nu har jag börjat ändra mig. Det fungerar ju och min man som är kock älskar det här köket. Nu vill jag mest få in en bättre spis och ta fram trägolvet igen.

Köket som moderniserades på 1950-talet har fått en diskmaskin.

Det var över 700 husobjekt som anmälde sitt intresse till andra säsongen av SVT:s ”Det sitter i väggarna”. En programserie där människor får hjälp med att renovera varsamt, men också där de får veta mer om husets historia. Den första säsongen blev en succé med omkring en miljon tittare varje vecka och nu har man alltså satsat på en fortsättning.

Erika Åberg från Gävle och Christopher O’Regan är programledare. Erika sprider kunskap om byggnadsvård och ger handgripliga råd. Men hon är också en kvinnlig förebild som inspirerar kvinnor att restaurera mer själva. Emma fick hjälp med att installera en diskmaskin där vedlåren hade stått och att höja diskbänken till modern standard. Hon fick också många tips om hur hon kan gå vidare med restaureringen av hela huset. Denna sommar har hon börjat med fönstren.

Men hon var också nyfiken på gårdens historia. Hon hade luskat en del själv men ville veta mer och nu har hon en hel bok om de människor som bott på släktgården. Emmas farfar växte upp i det gamla huset men han flyttade till ett annat hus på samma gård på 1960-talet.

– Vi pratade aldrig om hur det var förr i tiden och farfar sa att ”man ska inte se bakåt”. Jag tänker helt tvärtom när det gäller kulturarvet vi faktiskt har. Jag älskade att smyga omkring bland alla gamla saker redan som barn. Det var jättespännande. När farfar åkte iväg med bilen passade jag på att smita in i huset. Det fanns så mycket roliga kläder och gamla glasögon som jag kunde prova. Men så fort hans bil hördes igen gömde jag mig och smög ut.

Hon flyttade hemifrån redan när hon var 16 år och sedan dess har hon haft 14 olika adresser. Efter hotell- och restaurangprogrammet på Gotland ville hon till helst Åre. Därför tackade hon motvilligt ja när hon blev erbjuden jobb i Funäsdalen. Där mötte hon en trevlig kock från Göteborg som hette Jonathan men då hade hon redan bestämt att hon skulle åka till Australien med en kompis. Efter tre månader och mycket äventyr var pengarna slut och de åkte hem igen. Hon hade inte haft kontakt med kocken på mycket länge men dagen efter att hon landat i Sverige var det någon som ringde. Jonathan var på väg från Luleå och söderut när bilen gick sönder precis i Gävle. Tre månader senare var Emma gravid.

Se även: Sotaren tipsar, så eldar du säkert i vinter – häng med upp på taket när han jobbar

I dag har de två barn och hon jobbar som säljchef på Hotell Winn i Gävle. Men hon hinner knappt komma hem förrän affärskostymen åker av. Hon älskar kontrasten och njuter av att landa på gården efter en hektisk arbetsdag. Då dras hon som en magnet in i det gamla huset. Där pillar hon på pelargonerna, går igenom lådor med gamla handskar och kragar och sorterar svart-vita fotografier. På rökbordet i biblioteket står en öppen trätving. Det är sonens bibliotek och Emma visar hur han registrerar låneböcker i öppningen på verktyget. Gamla biblar finns det gott om, vissa från 1700-talet. Lämnar man tillbaka för sent blir det förseningsavgift.

Snart är det jul och den firar hon alltid här. Då blir det både dansuppvisning och långbord med gammeldags pynt.

– Jag längtar efter att knyta kransar och börja göra i ordning. Det är så kul, allting blir så fint här inne. Många tänker att de ska riva väggar och bygga nytt i gamla hus, men så tänker inte jag. Jag vill ha huset som det är och nu ska jag göra det beboeligt också. Målet med livet är att bo här.

Fina lådor för ordning och reda och en ljuvlig tapet från förr.

Fakta

Emma Norelius

Fam: Gift med Jonathan, barnen Leon 10 år och Eskil 6 år

Gör: Emma är säljchef på Hotell Winn och Jonathan kock på restaurang Kompassen

Bor: Gammal släktgård i Bergby

Britas hus: Byggdes 1895 och är mycket välbevarat, utom köket som renoverades på 50-talet, huset har stått obebott i 30 år.

Historia: Emmas farfars farfars far lät bygga huset, de senaste ägarna Olle och Brita bodde i huset på 1940-talet och fram till 1985. Detta år fick Brita en stroke och hamnade på ålderdomshemmet. Köksalmanackanhänger kvar i köket med årtalet 1985, samma år som Emma föddes på gården.

Byggprojekt i ”Det sitter i väggarna” i SVT: Varsam modernisering av funkisköket från 1950-talet genom höjning av bänken samt installation av diskmaskin på platsen där vedlåren suttit.

Fler bilder: finns under #britashus på instagram

Hisnande vyer i huset och mönsterglädje från golv till tak.

Väggfasta bänkar med speglar i glasverandan.

Det vänstra fönstret har Emma resturerat och det högra står på tur.

Erika och Emma diskuterar restaurering av fönster.

Emma och Erika underinspelningarna av

Mer läsning