Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erja sätter färg på Kälarne med sina tyger

Alla vägar leder inte till Kälarne. Då och då kommer det dock fulla busslaster med nyfikna tygfantaster för att besöka Erja Flatmos heminredningsbutik som har tyngdpunkt på gardiner.

Annons

Inne i Erja Flatmos butik kan du hitta många olika hörnor med olika teman.

2010 valde Erja Flatmo att satsa helhjärtat på sin butik och har haft den som enda inkomst sedan dess.

– Jag har alltid vurmat för heminredning, säger Erja.

Affären har en yta på hela 600 kvm och Erja marknadsför den som Norrlands största textil- och inredningsbutik.

– En sådan affär skulle du aldrig kunna ha som privatperson i en galleria eller innestad. Jag kan ha så här stort eftersom det är min egen fastighet.

I Erjas butik går det att hitta det mesta inom heminredning.  Hon värnar om den direkta kundkontakten istället för att etablera sig via internet som många andra större företag gör.

Förutom Erja så jobbar även Kicki Åslin 40 timmar per månad i butiken. Kicki driver även en frisörsalong i samhället men hoppar in ibland för att Erja ska kunna ha lite fritid. I grunden har Erja ingen koppling till Kälarne men när hennes dåvarande make fick en fast tjänst i samhället gick flyttlasset från Alvesta i Småland upp till Kälarne och sedan blev hon kvar.

– Jag har valt att leva så här och jag har valt att bo här. Jag skulle ju inte leva och jobba här om jag inte trivdes.

Det händer ofta att Erja får tips från utomstående om hur hon borde utveckla företaget. Men för tillfället är hon nöjd med hur det ser ut och har inga planer på att expandera. Många företag satsar på bland annat internethandel, men Erja tror inte på det konceptet för hennes firma.

– Jag tycker inte att kunden får en rättvis bild av tygerna och du kan inte känna på kvaliteten. Jag tror att service är en stor bit som många uppskattar. När de kommer hit kan de få direkt hjälp och jag kan försöka sätta mig in i hur det ser ut i deras hem, säger Erja.

–Jag vill hitta tyger som inte alla har, lite naivistiska tyger, säger Erja och håller upp en av vårens nyheter.

Med jämna mellanrum kommer det tygförsäljare från olika delar av Europa för att sälja tyger till firman.

– 90 procent av alla tyger är helt fantastiska men i slutändan måste jag göra inköpen efter mina kunders behov och vad de frågar efter. Just nu är det färgsprakande färger som har kommit tillbaka.

Erja har inte lagt ner några större summor på reklam utan har satsat på att erbjuda det som de större heminredningsföretagen inte kan erbjuda. Hon satsar på unika tyger i bra kvalité och liten upplaga, som kommer från Europa och det inte ligger något barnarbete bakom.

– Sedan sprider sig djungeltrumman, en nöjd kund berättar för sin vän som berättar för sin vän och plötsligt har jag fler kunder som kommer hit.

Det har varit svart, vitt och grått jätte länge men i år kommer färgerna verkligen fram. Det kommer att finnas mer sprakande färger roliga mönster, säger Erja Flatmo.

– I dag jobbar jag med precis det jag vill jobba. Jag kommer att stå här tills någon bär ut mig, skrattar Erja innan hon fortsätter att mäta tygerna framför sig.

Mer läsning på Bostadspuls:

Nya metoder i jakten på att spara energi

Bra gödsel är nyckeln till en bra skörd

Två glada damer driver Två gröna bönor

Annons

Östbergsskolans gympahall saboterad – hett vatten över 300 kvadratmeter golv: ”Kommer kosta minst 500 000 kronor”

Efter att lärarna gått hem vid fyra-tiden, ska en eller flera personer brutit sig in i sporthallen och anlagt en översvämning, enligt en polisanmälan som gjordes fredagen den 14 juni.
– Vi behöver få in tips från allmänheten, säger Mikael Gruvelgård från Jämtlandspolisen.

Annons
Montage. Bilder: Fredrik Westberg / TT. Östbergsskolan Frösön.

Personerna som tagit sig in i Östbergsskolans sporthall på Frösön, ska sedan ha pluggat igen tvättstället och slagit på varmvattnet. När översvämningen upptäcktes var hela golvet, en yta på ungefär 300 kvadratmeter, vattenfyllt.

– All inredning i hallen ska vara fuktskadad av det heta vattnet, säger Mikael Gruvelgård.

Konsekvenserna för det spolade vattnet kommer att bli dyra.

– Det kommer kosta minst 500 000 kronor att återställa gymnastiksalen, enligt anmälan, säger Mikael Gruvelgård.

Det finns inga personer misstänkta, och nu vänder sig polisen till allmänheten för hjälp.

– Om man sett något runtomkring idrottshallen på Östbergsskolan efter klockan fyra på fredagen, hör man av sig till 114 14, säger Mikael Gruvelgård.

Annons

Regnet öser ner – Svenne räddar Östersund från översvämning: ”De flesta vet vem jag är”

Annons

Man misstänktes för mordbrand i Järpen – frias i tingsrätten

En man i 25-årsåldern åtalades misstänkt för att ha anlagt en bilbrand i Järpen i februari förra året. Mannen har förnekat brott och nu har Östersunds tingsrätt beslutat att fria mannen från misstankarna om mordbrand.

Annons

I förhör har bilägaren berättat att han vaknade av en kraftig smäll natten till 27 februari. När han tittade ut genom fönstret såg han att hans bil brann, bilen stod parkerad bara några meter från husväggen.

Enligt tingsrätten är det klarlagt att bilbranden inte har någon naturlig orsak utan var anlagd. Bedömningen är att brandfarlig vätska hällts över vindrutan och motorhuven från vänster sidan på bilen och att den antänts.

Mycket i bevisningen talar för att mannen i 25-årsåldern är den skyldige men bevisningen innefattar också oklarheter på flera punkter.

SOS larmades om branden vid 02.21 på natten och i bevisningen mot mannen finns en tidslinje som polisen gjort. Enligt tidslinjen såg mannen i Åre vid 01.50. 02.11 kopplades mannen upp på bilägarens wifi, 02.17 eller 02.18 köper mannen bensin på Shell i Järpen, 02.21 larmas SOS, 02.25 är bilägarens granne på plats och påbörjar släckningsarbetet.

Dagen därpå efter att polisens brottsplatsundersökning avlutats hittade bilägaren ett konstigt föremål på sin altan, polisen åkte tillbaka och hittade då en brandbomb.

Bilägaren ska när han tittade ut genom fönstret utöver branden ha sett en person som stått vid soptunnorna och som sedan tagit sig runt huset och ned till en bil vid vägen. Uppgifter som stärks av att polisen sett fotspår längs husväggen och spår efter en bil som rivstartat på vägen.

Enligt polisen luktade det bensin i den åtalade mannens hem och bil, i bilen hittas nedre delen av en avskuren plastflaska.

Tingsrätten anser att mycket i bevisningen talar för att mannen i 25-årsåldern är den skyldige men bevisningen innefattar också oklarheter på flera punkter. Oklarheterna lämnar enligt tingsrätten utrymme för att en annan gärningsman kan ha varit inblandad. Bevisningen är därför inte tillräckligt stark och mannen frias från misstankarna.

Annons

Ragunda gamla tingshus till salu – Kommunen: ”Det är ganska bra intresse”

Annons