Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erja sätter färg på Kälarne med sina tyger

Alla vägar leder inte till Kälarne. Då och då kommer det dock fulla busslaster med nyfikna tygfantaster för att besöka Erja Flatmos heminredningsbutik som har tyngdpunkt på gardiner.

Annons

Inne i Erja Flatmos butik kan du hitta många olika hörnor med olika teman.

2010 valde Erja Flatmo att satsa helhjärtat på sin butik och har haft den som enda inkomst sedan dess.

– Jag har alltid vurmat för heminredning, säger Erja.

Affären har en yta på hela 600 kvm och Erja marknadsför den som Norrlands största textil- och inredningsbutik.

– En sådan affär skulle du aldrig kunna ha som privatperson i en galleria eller innestad. Jag kan ha så här stort eftersom det är min egen fastighet.

I Erjas butik går det att hitta det mesta inom heminredning.  Hon värnar om den direkta kundkontakten istället för att etablera sig via internet som många andra större företag gör.

Förutom Erja så jobbar även Kicki Åslin 40 timmar per månad i butiken. Kicki driver även en frisörsalong i samhället men hoppar in ibland för att Erja ska kunna ha lite fritid. I grunden har Erja ingen koppling till Kälarne men när hennes dåvarande make fick en fast tjänst i samhället gick flyttlasset från Alvesta i Småland upp till Kälarne och sedan blev hon kvar.

– Jag har valt att leva så här och jag har valt att bo här. Jag skulle ju inte leva och jobba här om jag inte trivdes.

Det händer ofta att Erja får tips från utomstående om hur hon borde utveckla företaget. Men för tillfället är hon nöjd med hur det ser ut och har inga planer på att expandera. Många företag satsar på bland annat internethandel, men Erja tror inte på det konceptet för hennes firma.

– Jag tycker inte att kunden får en rättvis bild av tygerna och du kan inte känna på kvaliteten. Jag tror att service är en stor bit som många uppskattar. När de kommer hit kan de få direkt hjälp och jag kan försöka sätta mig in i hur det ser ut i deras hem, säger Erja.

–Jag vill hitta tyger som inte alla har, lite naivistiska tyger, säger Erja och håller upp en av vårens nyheter.

Med jämna mellanrum kommer det tygförsäljare från olika delar av Europa för att sälja tyger till firman.

– 90 procent av alla tyger är helt fantastiska men i slutändan måste jag göra inköpen efter mina kunders behov och vad de frågar efter. Just nu är det färgsprakande färger som har kommit tillbaka.

Erja har inte lagt ner några större summor på reklam utan har satsat på att erbjuda det som de större heminredningsföretagen inte kan erbjuda. Hon satsar på unika tyger i bra kvalité och liten upplaga, som kommer från Europa och det inte ligger något barnarbete bakom.

– Sedan sprider sig djungeltrumman, en nöjd kund berättar för sin vän som berättar för sin vän och plötsligt har jag fler kunder som kommer hit.

Det har varit svart, vitt och grått jätte länge men i år kommer färgerna verkligen fram. Det kommer att finnas mer sprakande färger roliga mönster, säger Erja Flatmo.

– I dag jobbar jag med precis det jag vill jobba. Jag kommer att stå här tills någon bär ut mig, skrattar Erja innan hon fortsätter att mäta tygerna framför sig.

Mer läsning på Bostadspuls:

Nya metoder i jakten på att spara energi

Bra gödsel är nyckeln till en bra skörd

Två glada damer driver Två gröna bönor

Annons

Högstadiehistorier från Östersund - Annika Norlin bevisar skoltidens surrealism

Annons

Nu ska Bräckes simhallar utredas: "De har ganska stora underhållsbehov"

Annons

Hus på 142 kvadratmeter från 1974 sålt i Bräcke – priset: 450 000 kronor

Annons

Militärövning vid Furuhagen under veckan – boende varnas för smällar: ”Det kan vara obehagligt”

Annons