Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med hem till Göran Greider - ”Livets mening är att elda i kaminer”

Han syns ofta i debattsofforna i tv, och hans åsikter syns ofta i både Dala-Demokraten och andra tryckta medier. Men få känner till hur han bor. Här får du följa med hem till Göran Greider, och hans fru Berits, hus i Dala-Floda.

Annons

Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider kommer ursprungligen från Vingåker, en födelseort som han delar med bland andra Göran Persson. I början av 80-talet flyttade Greider till Stockholm där han fortfarande delvis tillbringar sina dagar, i en lägenhet i Årsta.

Men minst halva året tillbringar han numer i Dalarna, i det hus i Dala-Floda som han och hans fru köpte för 13 år sedan.

– Jag har ju massa släkt i Dalarna, i Hedemora, Arkhyttan, Säter, Smedjebacken och såna ställen. Så Dalarna fanns där redan från början, som en sorts sommardröm, just det här med de röda stugornas Dalarna.

Men varför just Dala-Floda?

– Jag känner ju reporten Leif Olsson, och förut hängde jag ofta med honom upp till Nås. Jag tycker att hela vägen från Djurås och uppåt i Västerdalarna har ett underbart landskap, längs älven.

Huset som Göran och frun Berit bor i ligger i byn Hagen i Dala-Floda. Det är uppbyggt 1910, efter en brand som drabbade i stort sett hela byn. På gården finns både gästhus, bodar och rejäl trädgård som Göran älskar att påta i.

– Jag är ett trädgårdsfreak, erkänner han.

Ett annat stort intresse som Greider har, och som han inte får utlopp för i lägenheten i Årsta, är att elda. När Bostadspuls är på besök visar han upp sina två täljstenskaminer.

– Livets mening är ju att elda i kaminer. Och skogen är ju trots allt närodlad. Jag har även kollat upp forskningen, och det är helt okej klimatmässigt att elda med ved som kommer från nära håll.