Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från 1 dm till 2,5 meter – se den enorma kaktusen som Birgitta använder som julgran

För många är det traditionell julgran som gäller för både doft och känsla.
Andra väljer en i plast för att slippa barr på golvet. Birgitta Hedlund i Östersund har en enorm kaktus som julgran.

Annons

Kaktusar har blivit en favorit för Birgitta Hedlund.

För 20 år sedan köpte Birgitta Hedlund en tio centimeter stor kaktus på mataffären hemma i Valla på Frösön. När hon och maken Rune flyttade till en lägenhet på Storgatan i Östersund sex år senare följde kaktusen med. Då var den 30 cm hög. Idag sträcker den sig från golvet ända upp till taket.

– Jag bara köpte en liten kaktus för att den var söt. Inte kunde jag tänka mig att den skulle bli så här stor, säger hon.

Tidigare fick kaktusen stå upphöjt, men nu står krukan på golvet, annars får kaktusen inte plats i lägenheten.

– Jag har bara vattnat och bytt kruka vartefter den växt. Jag tycker det är konstigt att den har blivit så gammal och hög. Det måste vara ett bra exemplar, säger hon.

Efter jul kommer Birgitta Hedlund att kapa toppen på kaktusen och försöka återplantera den i en egen kruka.

För ett par år sedan började Birgitta Hedlund pynta kaktusen som en julgran med röda kulor upphängda i sidenband och med belysning. Någon stjärna behövs dock inte, det finns naturligt i kaktusens topp.

– Den är kanske inte speciellt vacker utan mer sällsynt. Jag tror nog att det är Norrlands enda julpyntade kaktus, säger Birgitta Hedlund.

Problemet nu är att takhöjden inte räcker till. Kaktusen växer och snart får den inte plats längre. Trots att den varit med i 20 år är hon inte rädd att gå loss på den.

– Efter jul kommer jag att kapa den i toppen och lägga på en bomullstuss och se vad som händer. Vem vet, den kanske till och med överlever mig och Rune, säger Birgitta Hedlund.

Birgitta Hedlund har ett stort intresse för växter och blommor. Röda rosor ska det vara.