Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran har en BP-mack från 50-talet på gården i Handog: ”Man är väl lite knäpp”

Göran Hansson började sin karriär som anställd 1971 på BP-macken i Lit som han övertog 1982. Tio år senare såldes BP till Statoil och macken byggdes om 1999 och 2003 för att passa in i det nya samhället. All utrustning slängdes.
– Jag blev tillfrågad om jag ville ha något, men varför skulle jag behålla en massa skräp tänkte jag då. Det ångrar jag idag, men intresset för en ny mack hade inte grott i mitt huvud då, berättar Göran Hansson.

Annons

Gösta Liif startade macken i Lit i slutet av 40-talet och redan 1959 hade stationen tjänat ut. En ny byggdes med verkstad, butiksdel, korvkiosk, personalutrymme och väntsal. Ungefär tio år senare 1971 övertogs macken av Victor Eriksson. Då började Göran Hansson jobba där med bilar endast 17 år gammal och utan körkort. Han pendlade på sin moped mellan Handog och Lit.

– Det fanns fem olika mackar i närområdet runt Lit på den tiden. Bilarna drog ju lite mer bränsle förr. Idag är det annorlunda. Om jag fyller på fullt med bränsle i min bil här i Lit kan jag åka till Stockholm och hem utan att tanka, säger Göran.

Göran Hansson

I början av 80-talet övertog Göran macken. Under de första tio åren var det fortfarande traditionell verksamhet på macken med försäljning av bränsle och oljebyten. Därefter har branschen utvecklats kraftigt. Numera handlar det mera om att vara livsmedel och korvhandlare än att sälja drivmedel. Göran Hanssons mack är ändå en viktig samlingspunkt i byn.

– Redan som liten pojk bestämde jag mig för att syssla med bilar på något sätt. På macken i Lit får jag ju träffa folk med olika slags fordon varje dag, även om det inte är lika många oljebyten och bilreparationer nu, säger Göran.

Den här typen av mackar kallas på engelska

Hemma i Handog är det inte fullt med projekt i garagen som man kanske skulle kunna tro. De sista året har han lagt den mesta tiden på en retromack från 50-talet. Våren 2016 blev plattan till pumparna klara och nu börjar macken ta form. Den här typen av mackar kallas på engelska " Sitting Dog " (sittande hund) som fanns överallt i Sverige. Alla bensinbolag hade samma typ av utseende på sina stationer.

När den gamla macken i Lit lades ner och bytte namn från BP till Statoil, fick Göran frågan om han ville ha något av den gamla utrusningen innan den slängdes på soptippen.

– Dum som jag var sa jag nej, varför skulle jag ha en massa skrot från en gammal mack. Idag ångrar jag att jag såg till att grejorna gick till återvinning och soptipp. Dessa grejor är guld värda idag och jag har svårt att hitta delar och andra saker till min mack.

– Men jag är en flitig användare av internet, som har varit en stor hjälp i mitt sökande. Det är ett stort intresse för gamla mackar på nätet idag. Många saker får man leta efter i utlandet och får vara beredd att betala för det man vill ha, säger Göran.

Missa inte: Hemma hos Graham Potter i Östersund

Göran med

Han har fyra veteranbilar med stjärna, finbilen är utan tvekan den Mercedes 190 SL -62 som han köpte 1998 i dåligt bruksskick. Bilen kommer från Arizona i USA ursprungligen och är numera totalrenoverad av Göran.

– Jag kommer ihåg när min bror kom in i garaget och skrek. Vad har du gjort med bilen, när den var nedmonterad i minsta detalj. Han tyckte bilen var fin som den var trots den nästan var ett vrak i mina ögon, säger Göran Hansson.

En Harley Davidson med porschemotor.

För övrigt har han bland annat en likadan Mercedes som Bobby Ewing åkte omkring i tv-serien "Dallas". Det är en 560 SL, en 450 SL C och en 280 SE, som brukar kallas "fläskmersa". Bland de tvåhjuliga fordonen finns en veteranmoped, det är hans brors gamla Mustang med Zündapp motor somr bara gått 500 mil dessutom finns en Harley Davidson där med Porschemotor.

Tyvärr kan han inte tanka bilen hemma i Handog. Det krävs stora investeringar med många olika tillstånd om man vill ha en fungerande bensinstation på gården.

– Jag får nöja mig med en mack, som kan sälja bränsle i min ägo, avslutar Göran Hansson.

Läs även: Susanne vann adventstävlingen – ”Julen är den bästa högtiden”