Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra procent bonde på Jamtlis vårmarknad

Under 21-22 maj pågår den årliga vårmarknaden på Jamtli. I år gästas marknaden av bland annat Frank Erichsen som är känd från tv-programmet "Hundra procent bonde".

Annons

SVT har precis visat sista avsnittet för säsong 14 av

Jamtli vårmarknad är känt för sina utställare, hantverkare samt föreläsningar inom hantverk, hus och trädgård. 2016 fortsätter de lyfta temat hållbarhet och förnyelse. Frank Erichsen lever med sin familj på en självförsörjande gård i Danmark och kommer att föreläsa inom ämnet Hållbarhet. Han är känd från tv-programmet Hundra procent bonde som sänts på SVT, där du kan följa honom och hans familj på gården utanför Grenå på östra Jylland i Danmark.

– Vi valde att ta hit Frank Erichsen eftersom han står för samma saker som Jamtli vårmarknad. Återbruk, självförsörjning, kreativitet, hållbarhet och förnyelse, han representerar det livet så bra. Han ger även mycket energi och det kommer att inspirera våra besökare. Allt från det lilla till det stora inom självförsörjning, säger Anna-Lena Ståhl, Jamtli.

Frank kommer att ha tre föreläsningar per dag där varje föreläsning kommer att ha ett unikt tema kopplat till hållbarhet och förnyelse, allt från hur de lever till hur man tar hand om djuren på bästa sätt.

Du kan även finna inspiration på Mariana Mattssons föreläsningar. Hon är grundare för lappmarkens trädgårdsförening och trädgårdsambassadör och kommer att föreläsa kring odling i tuffa klimat som Jämtland.

Det kommer även att finnas föreläsningar för den hundintresserade. Patrick Ragnarson som är känd från Radio Jämtland kommer att föreläsa om vilken hund som passar olika familjer. Anna Mårtensson från Ejra djurklinik kommer att ge råd om valpens hälsa.

Förutom att gå på föreläsningar kan du även möta olika skickliga hantverkare från Sverige och Norge samt prova på deras hantverk. Det går även att ta med sig sina gamla skärverktyg för att få dem slipade på plats.

Mellan föreläsningarna kan du gå på meditativ vandrig som avslutas med musik I Jamtli kyrka.

Kanske är du en av dem som gillar städning. Då kan du vara med vid vårstädningen i Bryggstu anno 1895. Då kommer fönster putsas, golvet skuras, mattor tvättas, med mera. Det går även att ta med egna lakan för dem som vill testa att mangla.

Barnen kan passa på att gå på körsång, lyssna till trubadurer, besöka lilla husdjurgården, titta på kaninhoppning, ponnytrav eller besöka det populära getracet eller getagilityn. Det går även att åka karuseller eller bara hoppa i hö.

– Vi har fått mycket bra respons på årets program och jag ser fram emot en inspirerande helg, säger Anna-Lena Ståhl.

Fakta om Frank Erichsen och Hundra procent bonde

1. Frank Erichsen kallas för Bonderøv hemma i Danmark, det betyder bondlurk på danska

2. Bonderøv som programmet heter i Danmark är det mest sedda programmet någonsin där.

3. I Danmark sänds just nu den 16:e säsongen av Hundra procent bonde.

4. Serien om Frank och hans familj har över en kvarts miljon fans på Facebook, det är mer än vad populära tv-program som Idol och Bonde söker fru har tillsammans.

5. Programmet handlar om Frank med familj och hur de lever på en självförsörjande gård i Danmark. Han köpte gården som var fallfärdig och nu gör de allting själv, som det gjordes förr i tiden.

Mer läsning:

Jamtli vårmarknad 2015

Jamtli vårmarknad 2014

Annons

Gunilla Johansson skriver om ett sår i affärssläkten Persson: "En djup smärta och tystnad"

Ett operettbesök utlöser en psykos hos farbror Arvid – den kände affärsmannen Sven O. Perssons bror – som kommer att leva sitt liv på mentalsjukhus. I "Arvid – ett människoöde" petar författaren Gunilla Johansson i ett släktsår.

Annons

– Varför skriver jag om Arvid? Det fanns en djup smärta och tystnad kring honom i släkten. Vi visste att han fanns, men vi märkte att rösterna sänktes och blickarna vändes bort när han kom på tal. Det var ett sår som man inte skulle peta i.

Gunilla Johansson är född 1941 i Östersund. Hon har tidigare gett ut

Boksläpp på Café Norra station i Östersund. Gunilla Johansson presenterar "Arvid – ett människoöde" där poetiska fragment bildar en helhet. Hon skildrar sin farbrors liv som barn, ung och som vuxen man. Texten bygger mycket på Arvids sjukhusjournal.

Det är inte första gången Gunilla Johansson väljer att lyfta fram en annan berättelse om familjen Persson, Jämtlands mäktigaste affärssläkt. I "Stenen i grunden" skriver hon i lyrisk form om sin mor Rut Persson – flickan som alltid ställde sig längst bak fastän hon längtade efter rampljuset. Och nu Arvid.

En kväll i oktober 1934 går farbrodern på Östersunds nybyggda teater tillsammans med sin hustru Britta. De är lyckliga, hemma i lägenheten väntar deras förstfödda dotter som de kämpat så länge för att få. Paret ser ”Leendets land” av Franz Lehár. ÖP:s recensent skriver att operetten är långtråkig, men höjer musiken till skyarna.

– När de gick därifrån var Arvid helt förvirrad. Vi vet inte om det berodde på operettens handling eller att han satt stilla stilla i tre timmar, men det utlöste i alla fall en psykos hos honom.

Lusten att utforska Arvids öde kom med en lapp som Gunilla och hennes far Sven hittade när de gick igenom gamla papper.

Arvid blir inlagd på Frösö sjukhus för att undersökas. Han betraktas snart som en farlig patient trots att han aldrig visat några aggressiva sidor tidigare. Det sista han vill är att ligga där och han försöker också rymma. Efter fyra år flyttas han från Frösön till Säters fasta paviljong där han blir kvar i tjugosex år. När han kommer tillbaka till Östersund är han skadad av den psykiatriska vården och i boken beskriver Gunilla Johansson också behandlingsformerna. Han tvingas genomlida varma bad, elchocker, opium och psykofarmaka innan han dör som en spillra av sitt forna jag.

– Sammanlagt levde han 36 år på mentalsjukhus, på den tiden var det ganska lätt att bli intagen, säger Gunilla Johansson.

Varför petar hon i släktens sår? Gunilla Johansson har arbetat som psykolog och psykoterapeut och drivs säkerligen av en vilja att förstå. Lusten att utforska Arvids öde kom med en lapp som hon och fadern Sven hittade när de gick igenom gamla papper. Bland allt formellt låg en liten lapp, handskriven av Gunillas farmor med blyertspenna. De hade hittat den på hennes nattygsbord strax innan hon dog. Det stod "Bed för Arvid som lider för oss alla. Ingen högfärd får finnas."

– Jag funderade mycket på de där meningarna och försöker förstå dem i boken. Det var som om hon ville säga att det alltid måste finnas de som lider, men att det kanske mer är en slump vem som får bära lidandet för oss andra. Jag grunnade även på var gränsen går mellan högfärd och självhävdelse.

Flera gånger har hon kört fast i skrivandet. Hon säger att det nästan har känts som något förbjudet.

– Då är det skammen som fått sitt grepp, men inte bara skammen att jag tar mig rätten att berätta om Arvid utan också skammen som handlar om vården av sinnessjuka på den här tiden.

Malin Nord och Emma Warg läste högt ur

Under arbetet med boken har hon tänkt mycket på vad förlust av plats, tillhörighet, sammanhang och mening gör med en människa.

– Det är skräck och det är precis det som händer med Arvid. Det är då allt brister för honom.

Under kvällen läste Malin Nord och Emma Warg högt ur boken och Mattias Warg sjöng och spelade några låtar.

Mattias Warg spelade bland annat låten

 

 

 

 

   

 

 

Annons

Två män ska ha stulit varor från butik på söder

Polisen beordrades till en butik på söder efter att två män i 25-30-årsåldern tagit en vara och varor utan att betala.

Annons

Larmet om stölden kom vid 18.30 och polisen har hållit förhör och upprättat två anmälningar. En av männen misstänks för stöld och den andra för ringa stöld.

Bilden är en genrebild. Fotograf: Peter Lydén/TT

Villainbrott i västra Odensala – tjuven tog sig in genom ett fönster

Annons

Ante Strängby bjöds till Bilbao av Kindberg – nu inleder kommunen ett personalärende: ”Det var för mina barn i en svår situation”

Annons

Efter nekade ansvarsfriheten – flera ledamöter får fortsatt förtroende från sina partier: ”Ibland varit väldigt tuffa”

Annons