Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

”Jag blev bjuden 1 000 kronor” – Karin och Örjan svarar på läsarnas frågor om Jämtlandsskåp

Förr hade Jämtlandsskåpet en hedersplats i bondens sal. Orört, stolt och ståtligt stod det där, ofta målad i den Jämtlandsblå färgen.
I dag, ett par hundra år senare, är det en uppskattad möbel över hela landet som påminner oss om det samhälle vi levde i förr.

Annons

Författarna Karin Zidén och Örjan Bertilsson har ett gemensamt intresse för jämtländska möbler och jämtländsk folkkonst. Nedan svarar de på läsarnas frågor om Jämtlandsskåp.

Se även: Örjan Bertilsson om varför vi älskar Jämtlandsskåpet

Karin Zidén och Örjan Bertilsson svarar på läsarnas frågor.

Göran, Orrviken.

FRÅGA:

Här är bilder på två ”Jämtlandsskåp” som jag har i mitt hem. Det skulle vara roligt att få veta lite mer om dessa och om det är klassiska Jämtlandsskåp!?

Det gröna skpet (bilden till höger) köptes av min far på en ”bondauktion” i början på 60-talet för 25 kr och vad han berättade för mig gick det till så, att ingen ville ha detta utan som auktionisten sa! Köp det som ved då!! Är helt övertygat att detta skåp är ommålat.

Det ljusa skåpet kommer jag ihåg redan som barn från mitt föräldrarhem och tror att det det blev inköpt på 50-talet, och enligt min far så ska skåpet ha blivit renoverat och målat enligt som det såg ut från början, av Per Halvarsson från Lit. I mitt tycke med de gamla linoljefärger som skåpet kan ha haft från början.

Ja, det är vad jag har i bakgrund kring dessa skåp, och jag undrar om det är Jämtlandsskåp eller något annat?

Göran, Orrviken

SVAR:

Båda dina skåp kan ses som representanter för hur ett Jämtlandsskåp kan se ut. Som du själv gissar så har båda skåpen en sekundär senare bemålning. Även om det ekonomiska värdet i dag på ommålade allmogeskåp är rätt lågt är det kul att höra att på sextiotalet var det knappt vedvärde ens på ett gammalt skåp. Dateringen 1696 på skåpet från Offerdal kan du bortse från, det troliga är att båda skåpen är tillverkade under 1800-talets första årtionden.

Karin och Örjan

-----

Pär.

FRÅGA:

Jag har ett Jämtlandsskåp med målat årtal 1884 som är från min mors släkt familjen Pålsson från Knutbränna i det allra nordligaste hörnet av Östersunds kommun. Tack på förhand om en uppskattad värdering är möjlig.

Pär

SVAR:

Det är alltid spännande när man kan följa en möbel tillbaka till dess ursprung. Årtal brukar vara tillverkningsår och initialerna står för första ägare. Vi sänder en uppmaning till ägare av gamla skåp och föremål: Skriv ner historien och så mycket du vet och lägg en lapp i en låda så att historien får leva vidare. Det här skåpet består av flera delar där överskåpet är äldre. Underskåpet har troligen tillkommit under nittonhundratalet då hela möbeln målades om.

Karin och Örjan

-----

Håkan, Ås.

FRÅGA:

Jag vet inte så mycket om detta skåp, som är ett arv efter svärmor som hade det i sin ägo länge. Det vi vet är att hon fått det som gåva av grannarna Elsa och Pelle Jonsson (mera känd som Pelle i Täng, Ås).

Håkan, Ås

SVAR:

Ett klassiskt gammalt Jämtlandsskåp som blivit ommålat under nittonhundratalet. Ibland på ommålade skåp kan man se något litet färgsläpp och skymta den underliggande färgen och gissa sig till den ursprungliga färgsättningen.

Karin och Örjan

-----

Jane, Lofsdalen

FRÅGA:

– Ett skåp från Härjedalen/Glöte. Ett par fick skåpet i bröllopsgåva 1850. Det är "orört", vad kan det vara för värde på det? Jag funderar på att sälja skåpet.

Jane, Lofsdalen

SVAR:

Skåpet från Glöte ser ut att vara i original. På härjdalsmöbler ser man sällan den rika blomsterdekor som förekommer i Jämtland. För ekonomisk värdering så vänd dig till antikhandeln.

Karin och Örjan

-----

Märit, Hoverberg.

FRÅGA:

– Det här skåpet har stått i min mans barndomshem i Hoverberg så länge han minns, och nu står det i vårt hem här i Hoverberg. Jag har undrat mycket vem som målat det, för det är väldigt enkelt gjort, och om det ursprungligen varit brunt.

Märit, Hoverberg

SVAR:

Trevligt skåp med snedklaff, som fått en senare målning under 1900-talet. Hur skåpet ursprungligen varit målat är svårt att uttala sig om utan att se det i verkligheten.

Karin och Örjan

-----

Isabel, Brunflo.

FRÅGA:

– Mitt skåp har min farmor och farfar ägt, de bodde i Bodal, Brunflo. Tror inte det är någon ägare innan. Det skulle vara kul att höra lite om skåpet, om det går.

– Försökte sälja det men blev bjuden 1 000 kronor, det är för lite tycker jag, så jag behöll det i stället . Nu står skåpet i Berge, Brunflo.

– Vad tror ni ett sånt skåp kostar? Det är en ganska stor pjäs, så den är nog svårsåld. Den får stå här hos mig så länge.

Isabel, Brunflo

SVAR:

Trevligt att du uppskattar ditt skåp. Hörnskåpet i över- och underdel verkar inte ursprungligen höra ihop. Dekorativt måleri som gjorts någon gång under 1900-talet. Ekonomiskt värde får du söka i antikhandeln.

Karin och Örjan

-----

Bendigt, Östersund.

FRÅGA:

– Här är en bild på mitt skåp som kommer från byn Älven i Oviken. Jag ärvde det efter min pappa som i sin tur hade ärvt det från min farmor och farfar.

– Gården där skåpet fanns har gått från far till son från någon gång på 1300-talet. I dag bor min kusin på gården.

– Min far ägnade sin fritid under många år på Föreningsarkivet för att komma fram till detta. På skåpet finns tre bokstäver, det kan stå BAD (eller något annat) och årtalet 1849 . På gården fanns i min barndom minst fem liknande skåp i olika färger.

Bendigt, Östersund

SVAR:

Ett för oviksbygden typiskt snickeri. Likaså är det i Oviken-Myssjö vanligt förekommande med fanérimitationsmåleri. Jöns Bergström i Myssjö är en målare som är tänkbar som upphovsman till skåpets måleri. Han var född 1818 i Myssjö.

Karin och Örjan

-----

Åke, Östersund.

Åke, Östersund.

FRÅGA:

Märit f 1830 från Johangården i Hoverberg fick skåpet i konfirmationspresent. Tyvärr känner jag inte till vem som tillverkat det. Skåpet har därefter följt Märits flytt till byn Rörön där hon gick ur tiden år1911. (Bilden ovan är från 1905, där Märit finns med till vänster i bild)

– Skåpet blev kvar i byn fram till dess att min svärmor dog. Det blev sammanlagt 136 år i byn Rörön.

– I dag 2016 står klenoden i mitt och min hustrus hem i östra Odensala. En kär släktklenod. Skåpet har en både tragisk och glädjefull historia som finns dokumenterad.

Åke, Östersund

SVAR:

Svårt att bedöma skåpets måleri utifrån bilden. I Jämtland följde man modets växlingar och fanerimitation blev populärt och var allmänt förekommande den här tiden när skåpet målades 1844.

Karin och Örjan

-----

Birgitta, Oskarström.

FRÅGA:

– Det här vackra men väl använda skåpet finns i Tossberg, byn som ligger nära Mattmar, mitt emellan Östersund och Åre. Det kom till oss i samband med att mormor kom till gården i början på 1900-talet. Min mamma sa alltid när vi åkte förbi en fin gård i Strand, nära Järpen, att härifrån kommer vårt blåa skåp. Det står 1809 på skåpet så frågan är om det faktiskt är så gammalt.

– När jag var barn stod skåpet undanställt i ett hus på gården som inte användes. Det ansågs väl inte fint nog! Till slut, någon gång på 70-talet, fick det komma in i stora huset och stod i "salen" under många år, men nu är det placerat i lilla stugan igen.

– Det skulle onekligen vara roligt att få en hint om vad det kan tänkas vara värt.

Birgitta, Oskarström

SVAR:

Ett så trevligt skåp i original från 1809. Lådans landskapsmåleri, dörrarnas blomsterurnor och krönets marmorering är typiska för Olof Hindriksson Fjälström, verksam i Lit och Kyrkås. Skåpet är daterat hans sista levnadsår 1809.

Karin och Örjan

-----

Christina, Östersund.

FRÅGA:

– Skickar två bilder gällande mitt Jämtlandsskåp som tyvärr är ommålat. Skåpet stod i min släkts gård i svensåsen i Oviken. Det inhandlades troligtvis i början av 1900-talet av min mormors morfar PerJonsson, (gården kallades Per Jons).

– Det ligger en lapp i skåpet där det står att skåpet är tillverkat av bröderna Anderssons snickeri AB i Mattmar.

– Min mormor som var uppvuxen på gården och sedan tog över den, målade om skåpet till sin 60-årsdag 1977.

– Vore kul att veta om det finns någon mer info om skåpet/snickeriet!

Christina, Östersund

SVAR:

Som du skriver så är skåpet ommålat. Skåpet är till formen typiskt för Jämtland men med lite ovanliga detaljer som tex mittdelen på krönet. Utifrån din bild tycker vi oss se att skåpet är från 1800-talet. Bröderna Anderssons snickeri i Mattmar hade ju sin produktion under 1900-talets slut.

Karin och Örjan

-----

Märta, Sveg.

FRÅGA:

– Jag heter Märta och bor i Sveg men är uppväxt i Hoverberg. I många år har jag varit ägare till ett fint Jämtlandsskåp som jag på senare år fått reda på att det tillhört min mammas farmor, Gunilla Phersdotter, född 1830 i Tossåsen 2 (Brånan). Skåpet är daterat 1853.

– Jag har läst er bok om Anders Berglin men inte kunnat klura ut vem som kan tänkas ha gjort skåpet som är helt i originalskick med väldigt fina vita blommor. Det enda som är utbytt är knopparna på lådorna. Originalknopparna har jag sett i ett kuvert för länge sedan, men kan tyvärr inte hitta dem.

– Om ni tycker det verkar intressant att undersöka vem som är upphovsman till detta skåp skulle jag bli evigt tacksam.

Märta, Sveg

SVAR:

Hej, de sista traditionella jämtlandsskåpen tillverkades på 1850-talet. Attributen på detta skåp slår an mot empiren med fanerimitation och gröna kontraster. Det är alltid viktigt att dokumentera skåpens historia, så skriv ner dess historia med din berättelse från första ägarinnan. Utifrån bilden ser skåpet ut att vara i originalskick.

Karin och Örjan

-----

Ingrid, Dalarna.

FRÅGA:

– Jag har ett skåp som jag inte vet om det är ett Jämtlandsskåp. Har en väninna som tror att det är det men det ska bli intressant att få höra vad ni säger.

– Jag köpte skåpet någon gång på 80-talet, när jag bodde i Jämtland, av en antikhandlare (Lil Lif) i Sandsnäset, Dvärsätt. Det är 198 cm högt och108 cm brett. Jag tycker nog att det är lite mörkare blått än vad bilderna visar.

– Skåpet står i vårt vardagsrum som är beläget i en gammal gård i Sunnanhed, Furudal, i Dalarna. Det är vansinnigt tungt men jag hade som tur var en flyttfirma som flyttade det när jag flyttade till Dalarna.

Ingrid, Dalarna

SVAR:

Ett skåp tillverkat i Jämtland kan ha olika uttryck och det finns många olika modeller, så detta kan mycket väl vara från Jämtland. Måleriet är från 1900-talet, krönets marmorering ansluter till traditionen.

Karin och Örjan

-----

Ragnar, Vemdalen.

FRÅGA:

– Mitt skål har ägts av min mor Barbro Dillner som införskaffade det på 40-talet. Det har sedan dess alltid varit i vårt hem. Skåpet kommer troligen från Oviken. Originalfärgen som jag minns är vit och finns därunder. Insidan av dörrarna är rödbruna.

Ragnar, Vemdalen

SVAR:

Skåpet har den typiska formen för ett jämtskåp med sin höga profilerade underdel. Som du nämner är skåpet ommålat det är svårt att gissa hur det en gång sett ut.

Karin och Örjan

-----

Monica.

Bilden ovan kom i ett mejl från Monica. Så här beskriver Karin och Örjan skåpet på bilden:

En fin representant för skåp tillverkade i Haga Lockne. Originalmålat av Bertil Andersson, som levde 1766–1855. Han, tillsammans med son och medhjälpare, skapade ett stort antal vackra skåp från 1790-tal och in på 1850-talet.

Karin och Örjan

-----

Läs även:

De jämtländska skåpens mästare

Konsten – en gåva från dåtid till nutid

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!