Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Josef och Marianne reser runt i Europa i sin pärla från 1964 – följ med in i den fina retrobussen

Josef och Marianne Tüpker från Tyskland är på semester i Gävle och hamnade vid Gasklockorna av en slump. På kvällen är det konsert och de tycker mycket om musik. Men mest tycker de om att resa omkring i sin tyska retrobuss inredd som en husbil.

Annons

TV: Följ med och se den tyska retrobussen:

Gasklockorna är en av Gävles vackraste miljöer. Men just den här dagen har de magnifika byggnaderna fått konkurrens. På motsatta sidan av kanalen står en glänsande, glittrande retrobuss och pockar på uppmärksamhet. Den lyser lång väg med sina sköna mönster i milda retronyanser av blått, rött och blekgult. Det är en Kässbohrer-Setra från 1964. En tysk buss som används som husbil av Josef och Marianne Tüpker.

Josef och Marianne Tücker framför sin Kässbohrer-Setra från 1964.

De köpte bussen för 20 år sedan för att kunna resa fritt och se sig om i världen. De har ett hus i Tyskland men nu är de pensionärer och fria att resa både vinter och sommar. På vintrarna åker de gärna söderut, till Spanien och Portugal och nästa vinter tänker de upptäcka Marocko.

Men nu är det sommar och då vågar de köra norrut. Planen är att ta sig Östersjön runt på ungefär fyra månader. Men de har ingen tid att passa och behöver inte stressa. De kom via Danmark till Sverige och tänker fortsätta till norra Finland, vidare ner genom de baltiska staterna och Polen innan de kommer tillbaka till Tyskland.

Motorn är en Henschel Diesel, den går jättefint i 110 kilometer i timmen.

Med sig i bussen har de hunden Rex. Han är sex år och ser ut som en stor och långhårig schäfer. Han är på gott humör och viftar glatt på svansen när det kommer besök. Det visar sig snart att de inte kan engelska och nu ångrar jag nästan att jag valde franska i skolan. Men de är mycket vänliga och vi fortsätter kämpa för att förstå varandra. Vi blandar tyska med engelska och svenska, upprepar enstaka ord, pekar och ritar i luften och vi lyckas kommunicera trots att vi inte kan varandras språk.

Bussen är inredd som en husbil med både kök och sovrum

De berättar att bussen är härlig att åka i på vägarna, den går jättebra ända upp till 110 kilometer i timmen, och de sover mycket gott i bussens sovalkov. Vi frågar om vi får titta in och det får vi gärna, Marianne ber oss vänta en minut först bara. Hon går in och fixar lite sedan är vi mycket välkomna.

Bara bussdörren på insidan är en retrodröm. Vinröd klädsel och rutor som vevas upp och ned för hand. Över framrutan hänger det mörka solskyddsrutor i glas som fälls ner med ledade armar i stål. Spakarna har runda vita knoppar och den stora ratten är också vit. Den har gnagmärken på ena kanten, små minnen av busige Rex.

De gamla hatthängarna med hyllplan i nät fungerar fint till förvaring. Längs ena sidan finns ett kök med diskbänk och kylskåp och mitt emot en liten vrå med bord och sittplatser. Längst bak en sovalkov med en rejäl bädd. I fönstren hänger vita spetsgardiner och på taket är en Megasat parabol installerad. Ibland är det skönt att titta på TV även i en buss. Den funkar bra i hela Europa utom i den norra delen. Så fort de kommer till Sverige blir det dålig mottagning, men de som gillar äventyr klarar sig ändå.

Den vinröda instrumentbrädan är en retrodröm.

Det finns fler som har uppmärksammat deras retropärla till buss. Mitt i den fina instrumentbrädan från 1960-talet sitter en ny radio med CD-spelare. Josef tar fram ett CD-fodral och öppnar, det innehåller bilder på musiker framför deras buss. När Viviane Kudos gjorde albumet Drive a Little Detours lånade hon bussen till fotograferingen. Nu trycker Marianne in skivan i spelaren och fin musik strömmar ut.

De pekar och undrar vad som är på gång utanför gasklockorna mittemot. Vi förklarar att en svensk sångare som heter Håkan kommer att uppträda på kvällen. Att han är populär och att det kommer att komma mycket folk.

– Vad trevligt. Vi åker nog vidare på lördag men då får vi musik här i kväll. Och förhoppningsvis får vi träffa många människor.

Bussen medverkar på Viviane Kudos CD-omslag Drive a Little Detours.

FAKTA

Josef och Marianne Tüpker med hunden Rex

Bor: Hus i Tyskland

Fritidsbostad: En gammal buss inredd som en husbil, en Kässbohrer-Setra från 1964, ett tyskt märke men ska även ha tillverkats i Sverige. Josef visar en lista med fabriker där både Vetlanda, Arlöv och Umeå står med. Motorn är en Henschel Diesel och den går jättefint i 110 kilometer i timmen.

Inredning: Diskbänk, kylskåp, bord, sittplatser, sovalkov, spetsgardiner, musikanläggning och en TV som bara funkar söder om Sverige.

Sommarens resrutt: Östersjön runt under fyra månader, från Tyskland, via Danmark, till Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och tillbaka till Tyskland. På vintrarna åker de söderut och nästa gång blir det till Marocko.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!