Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Kakla lätt och rätt – det ska du tänka på när du gör jobbet själv

Julia Schaffer Flemk kaklar om våra hem när stilarna växlar. Här lär hon ut sina bästa tips för hemmafixaren – och varnar för kakeltrenderna du ska undvika.

Annons

Plattsättaren Julia Schaffer Flemk tipsar om vad man ska tänka på när man ska kakla om – vad man kan göra själv och när man ska kalla in proffsen.

När Julia Schaffer Flemk började sin karriär som plattsättare i början av 2000-talet var det många kök som fick en makeover i form av den då så populära blå glasmosaiken.

– Det vill ingen ha nu, faktum är att jag numera börjar få riva ut just sådana kök! säger Julia med ett skratt.

Läs även: I Ås förvandlas olika bergarter till naturlig köksinredning

Trender blir tydliga för en plattsättare. Just nu har hon två kundgrupper - de som renoverar tidlöst och enkelt och de som är trendkänsligare och lite mer vågade. De senare väljer just nu gärna hexagon- och oktagonformade kakelplattor i stället för de mer traditionella kvadratiska eller rektangulära. Även carraramarmor och de mönstrade Marrakechplattorna i betong är populära för tillfället.

– Just Marrakechplattor på golvet i badrummet är fint, men faktiskt inte något jag själv rekommenderar. Dels är plattan tjock och kräver så pass mycket fix att golvvärmen har svårt att tränga igenom, dels är de rätt svårskötta och besvärliga att hålla rena. Men är man medveten om det kan man förstås välja dem ändå.

Julia Schaffer Flemk hade egentligen tänkt bli smed, men landade till slut i plattsättandet och startade egna företaget Julias Plattsättning & Bygg AB för ett och ett halvt år sedan efter ett decennium som anställd. Det vanligaste uppdraget är att totalrenovera badrum. Antingen för att kunderna vill ha en ny stil eller för att badrummet helt enkelt är så daterat att det behöver renoveras för att fungera i vardagen.

Läs även: Renoveringen som lönar sig inför försäljningen – här är mäklarens bästa tips

Plattsättning i badrum är också det Julia tycker är bäst att överlåta till proffsen. Våtrumsreglerna i Sverige blir allt hårdare och mer avancerade, bara under de tolv år som Julia arbetat har mycket förändras.

Den senaste regeländringen kräver att även golv på små toaletter och rum med varmvattenberedare måste ha våtrumsskikt – trots att de inte har dusch eller badkar. Det gör att hemmafixarens möjligheter blir allt mer begränsade.

– Visst kan man lära sig vad som gäller och sätta sig in i hur man gör. Men jag skulle säga att reglerna är så komplicerade nu att det tar för lång tid för att det ska vara vettigt att ge sig på det som lekman. Däremot kan man absolut kakla en köks- eller hallvägg själv, eller väggarna på gästtoan, säger Julia. (TT)

Några av verktygen man behöver för att kakla själv. Man kommer långt med vattenpass, en avknipsartång för att klippa plattor och spatlar för fästmassa och fog.

Så kaklar du själv - steg för steg

Du behöver:

vattenpass eller laser

penna och tumstock

hink

kakelslev och kakelkam (storleken på tänderna avgörs av plattornas storlek)

kakelskärare

roller

kakelsåg, vinkelslip eller tång för att skära ur för rör och liknande

kakelsnöre (eller kakelkryss)

fogplatta

primer

fix

fog

skumgummisvamp/scotchbrite

trasa

Det är viktigt att fixet täcker hela baksidan på plattan när den fästs på väggen, så tryck fast den med fingrarna. Storformatsplattor, över 30x30 centimeter, ska därför dubbellimmas. Det innebär att fixet ska strykas ut även på baksidan av plattan för att undvika luftfickor.

Gör så här:

1. Ta bort färg och tapeter - kaklet ska sättas på gipsskiva, betong eller puts. Torka rent så att väggen är fri från lösa partiklar, smuts och fett.

2. Planera måtten och skärningar. Undvik att dela plattor så att du får bitar som är mindre än en tredjedel av plattan - då är det bättre och snyggare att ha skärningar på båda ändarna av väggen än att börja med en hel platta i ena hörnet och få en väldigt smal bit i andra änden.

3. Rolla på primern. Den binder eventuellt damm och förlänger "öppentiden" på fixet - då torkar det inte för fort.

4. Blanda fixet med slev, eller med vispblad på en borrmaskin om det är stora mängder. Lägg upp det på fixkammen med sleven och dra ut det på väggen.

5. Gör de skärningar som behövs för att raden ska gå jämnt ut. Sätt första raden med plattor längst ned, och kontrollera att den blir vågrätt med vattenpasset. Justera med träkilar eller kartongbitar under för att kompensera för ojämna golv.

6. Sätt ytterligare en rad plattor kant i kant med den första. Dra sedan upp rad två några millimeter med fingrarna och lägg in kakelsnöret mellan raderna. Justera tills avståndet är samma hela vägen. Fortsätt på samma sätt rad för rad, och lägg då och då in kakelsnöret även i de lodräta raderna för att kontrollera avståndet mellan plattorna.

7. Låt torka enligt instruktionerna på fixpåsen.

8. Blanda fog enligt instruktionerna på fogpåsen.|Dra på fog med fogplattan diagonalt över plattorna, först på ena ledden och sedan på den andra. Låt torka cirka 15-20 minuter.

9. Torka av överskottet med en blöt svamp.

10. Efterpolera med trasa för att få bort de sista resterna när fogen har torkat.

Som proffs kan Julia börja kakla mitt på en vägg om det är enklast för att få skärningarna rätt. För nybörjare är det dock lättast att börja längst ned och jobba uppåt.

Julias bästa proffstips

Tänk på att man aldrig ska kakla på organiska material som trä, plywood och masonit.

Använd alltid döda material som gips eller betong.

Undvik snabbfix, det brinner så fort att du måste vara blixtsnabb med plattsättandet. Då är det lätt att det blir misstag.

Använd hellre kakelsnöre än kakelkryss eftersom det mjuka kakelsnöret tillåter egna justeringar medan krysset är stumt.

Mät så noga du bara kan. Misstag är svåra att rätt till.

Var petnoga hela vägen. Eftersom du själv har gjort jobbet kommer du att veta var minsta misstag finns – och sedan kommer du att se det så fort du kommer in i rummet.

Undvik trenden med foglösa väggar, det är snudd på omöjligt ens för ett proffs att få en ofogad vägg perfekt eftersom i princip alla väggar buktar en aning utåt eller inåt. Det ställer till det om plattorna ska ligga kant i kant. Minst 1,5 millimeter fog rekommenderas alltid.

Lily i design av Claesson Koivisto Rune för Marrakech Design är oktagonformat, pris 1 550 kr/kvm.

Marockanskt kakel från Tabbouli House, 900 kr/kvm.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!