Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Ljusstöparen som har svårt att släppa taget om sin tomteverkstad i Undersåker

Massproduktion existerar inte i den gamla brandsationen i Undersåker. Utan här är ord som känsla, hantverk och stolthet viktigare.
Det är också det som gör att Magnus Wennergren inte är beredd att blåsa ut ljuset riktigt än trots snart 30 år i branschen.
– Det är mysigt att hålla på med ljus. Det är rogivande, säger han.

Annons

Göteborgaren Magnus Wennergren trivs i den gamla brandstationen i Undersåker. Där har han i snart 30 år stöpt ljus.

Året var 1989. Magnus Wennergren och hans fru Sara körde flyttlasset från Göteborg upp till Jämtland och Undersåker. För att göra en lång historia kort – det hektiskta livet i storstaden skulle bytas ut mot lugnet i fjällen. Och det var också målet när de köpte den gamla brandstationen i Undersåker och förvandlade den till en ljusfabrik. Fokus låg inte på massproduktion, utan på det hantverksmässiga. Många återförsäljare skrek efter fler och större leveranser, men Magnus drog i handbromsen eller tryckte i varje fall inte på gasen.

– Mitt mål var ju att skaffa mig och min familj ett liv inte försörja världen med ljus. Här uppe är man en miljonär på livet. Det är sådan skön livskvalitet och mijlö. säger han.

Det är rofyllt och stearindoften hänger i luften när man kliver in den gamla brandstationen. Ljus brinner på disken, trasmattor täcker bitvis de fina och ljusa trägolven, en kamin pumpar ut värme och väggarna består av vitmålade paneler. Magnus beskriver nu den tidigare butiksytan som lite av hans vardagsrum och det är förståeligt. Det är mysigt. Här trivs han – i sin lilla tomteverkstad.

Ljus i produktion. Det tar ungefär en dag att tillverka ett vanligt lampettljus.

Under rundturen blir stearindoften allt tydligare ju närmare produktionen vi kommer. Längst in i lokalen står maskinen som doppar och torkar de blivande ljusen. Att göra ett vanligt lampettljus tar ungefär en dag och inget av de hundradals ljusen blir den andre lik. Magnus jämför ljustillverkningen med att laga mat.

– Jag kan lämna det en stund, någon timme ibland, men jag måste tillbaka hela tiden för att övervaka och se hur det går.

I dag är Magnus 61 år och nybliven pensionär sedan oktober. Men att helt släppa taget om fabriken varken vill eller kan han inte. Inte riktigt än.

I oktober gick 61-årige Magnus Wennergren i pension, men han har svårt att släcka ljuset och lämna Åre Ljusfabrik bakom sig. Han brinner för ljusproduktionen och hantverket, som han beskriver som en rofylld verksamhet.

– Jag vill inte bara lägga ner. Det är ett värde i det vi har byggt upp. Jag vill att det ska fortleva, jag är rörd och stolt över den produktion vi fått fram

Magnus kärlek till hantverket framgår många gånger under intervjun. Han menar att få till det perfekta ljuset är en konst. Vilket det också är i nästa steg, när ljuset ska eldas. För hur många känner till exempel inte igen sig i att veken försvinner i det stora blockljuset som inte ens hunnit brinna halvvägs? Och såklart har ljusstöparen några fina tips att bjuda på för att undvika just det:

► Låt ljuset värma ut till sin kant. Blåser du ut det innan bildas en kant som lätt gör att ljuset drunknar i sig själv.

► Ljus som är 6 centimeter har lättare att värma ut till kanterna. Tjockare ljus är inte optimala. På många traditionella blockljus så värmer inte veken ända ut och då bildas en kant. Om veken skulle vara anpassad för ljuset så skulle den behöva vara stor som en marschall.

► Se till så att veken är 1 centimeter när du ska tända ditt ljus första gången. Det är enligt Magnus optimalt för att få en bra och fin låga.

► Om du har doftljus hemma – släng dem. "De är inte nyttiga, de innehåller mycket med kemikalier", säger Magnus.

– Jag är rörd och stolt över den produktion vi fått fram och jag gillar småskalighet, säger Magnus på Åre Ljusfabrik.

Mer Bostadspuls:

Kolla utsikten! Följ med in i en lägenhet i trähuset vid Storsjö Strand

Tv-profilen Johanna Ojala har hittat balansen mellan det hårda och det mjuka

Ettåriga Gabriel på Frösön vann tävlingen om det finaste barnrummet

Snöbollen finns inte på försäljningshyllan utan den gömmer Magnus bakom diskens.

Att få till det perfekta ljuset är en konst enligt Magnus.

Så här såg den ut 1989 – den gamla brandstationen i Undersåker. Sedan byggde Magnus om lokalen som förvandlades till Åre Ljusfabrik.

Stearindoften hänger i luften på Åre Ljusfabrik.

Tändälgen var tidigare en storsäljare och öppnade upp försäljningen i Stockholmstrakten. Tändälgen är ett bra hjälpmedel för att få fyr på brasan.

Magnus Wennergren har stöpt ljus i snart 30 år på Åre Ljusfabrik. Han berättar att inget av ljus blir det andra likt.

I dag har fabriksbutiken i Undersåker stängt för att som Magnus säger, han vill inte passa tider. Men ljusen finns att köpa på flertalet ställen i Åre och Östersund.

Toppjämten, Ottsjöljus, Lunndörren ljus, Årevärmare, Lilljämten och Storjämten. Ja det är bra några av namnen på ljusen från Undersåker.

Åre Ljusfabrik i Undersåker var tidigare en brandstation.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!