Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Ny vd på Strömsunds Hyresbostäder: ”Vi står inför ett framtida behov av nybyggnation”

/
  • Stefan Jönsson har utsetts till ny vd på Strömsunds Hyresbostäder AB. Han kommer närmast från tjänsten som fastighetschef inom Krokomsbostäder. 1 mars tillträder han den nya tjänsten.

Stefan Jönsson har utsetts till ny vd på Strömsunds Hyresbostäder AB. Han kommer närmast från tjänsten som fastighetschef inom Krokoms­bostäder. 1 mars tillträder han den nya tjänsten.

Annons

– Det känns bra, spännande och utmanande. Samtidigt så lämnar jag en tjänst där jag trivts väldigt bra, så det känns ju också naturligtvis. Men det är klart jag ser fram emot den nya tjänsten.

Vad fick dig att söka tjänsten?

– Jag har suttit i styrelsen för Strömsunds Hyresbostäder och känner bolaget väl. I och med att jag har det här jobbet, en lämplig bakgrund så det var naturligt att jag sökte.

Vad tar du med dig från din tidigare tjänst?

– En hel del erfarenheter. Jag har varit med på en resa från väldigt hög vakansgrad till fleråriga bostadsköer och nollvakanser i princip, så det har varit en utvecklande resa.

Hur ser bostadsläget ut i Strömsund?

– Vakansgraden är väldigt låg. Vi har bostadskö och det pratas om nybyggnation. Det är ett problem med nybyggnation kontra produktionskostnaden som leder till höga hyror. Vi har byggt ett hus i Strömsund nu på sex lägenheter där vi har en hyra på runt 1 500 kr/kvm och år. Då snitthyran för Strömsund är runt 850 kr/kvm och år, så det blir en väldig skillnad. Det är ett problem som inte är helt lätt att få ihop.

Hur ser du på Strömsunds Hyresbostäders uppdrag och framtid?

– Som i övriga Sverige står vi inför ett framtida behov av nybyggnation. Sedan handlar det om att utveckla befintliga byggnader och fastigheter enligt dagens behov. Det handlar om tillgänglighet till exempel. Idag har du ett krav att tillgänglighetsanpassa, så såg det inte ut tidigare.

Vilka utmaningar ser du?

– Företaget har gått från ett förlustföretag till ett välmående företag och det handlar om att fortsätta bibehålla det. Det är naturligtvis en utmaning. En annan är det eftersatta underhållet på allmännyttan och att få mer pengar till underhåll. Den största utmaningen är att möta morgondagens behov av bostäder. Vi har den situationen idag med mycket migration att tacka för att vi har fulla lägenheter, det är samma sak här i Krokom. Det finns ett skriande behov av bostäder, men man kan inte bara bygga. Bygger man måste man få en långsiktighet i det. Problemet är att få det långsiktiga i det kortsiktiga.

Hur ser det ut för unga att få tag i en lägenhet?

– Det är ett problem i och med att vi har låga vakanser och en lång bostadskö. Långa köer innebär att man måste ställa sig i kö tidigt för att få en bostad, så det är klart att det är problematiskt.

Vad ska ni göra för att erbjuda ungdomar boende?

– Det är en balansgång. Man kan se över uthyrningspolicyn vidare och göra riktade insatser, men det handlar också om att du inte får diskriminera någon, så det är svårt att göra någonting som främjar en speciell grupp eller ålderskategori. Man vill gärna hjälpa till men det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Hur ser det ut i Strömsund om tio år?

– Förhoppningsvis så är vi några nybyggnationer senare och vi har fortfarande en hög efterfrågan på bostäder. Det är förhoppningen.

Läs mer:

Här är nya turistchefen i Strömsund

Nu ska skolorna i Strömsunds kommun granskas

Skolchefen i Strömsund slutar – Nils Broman avsäger sig uppdraget

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!