Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På fyra minuter är sängen klar – så blir sovrummet en oas för återhämtning

Sovrummet – platsen för vila och återhämtning. Eller är det en röra av korviga täcken, skrynkliga lakan och kuddar på golvet?
Med en enkel och snygg bäddning blir rummet den oas det bör vara.

Annons

Fyra minuter. Så lång tid tar det för Agnieszka Gladka att byta lakan och bädda en säng. Men så är hon proffs också – hon är husfru på Bergendal Hotell & Konferens i Sollentuna utanför Stockholm, och vänder vant ett påslakan över täcket på tre röda.

Det är en konst att bädda snyggt! Kuddar i olika storlekar ger en levande och inbjudande känsla. Genom att arrangera kuddarna snyggt skapar man en ombonad och lyxig känsla.

– På hotellakan finns ingen avig- och rätsida, men har man ett vanligt påslakan kan man ha det ut och in, stoppa in händerna genom hålen och skaka i hela täcket på en gång, säger hon.

Agnieszka Gladka tycker inte att man ska göra bäddningen alltför avancerad.

– Om det blir för krångligt kommer du inte att orka. Är överkastet för tungt blir det svettigt och jobbigt.

Har man tid och lust kan man såklart lägga ned en del tid, men de flesta har bråttom på morgonen, och då är det bättre att göra det lätt för sig.

– Det är populärt med massor av kuddar, det blir så mysigt och snyggt med olika färger, men det slutar ofta med att de ligger på golvet ändå, säger Agniezka.

På hotellet bäddar man inte med överkast men lägger ett skoskydd i fotändan av sängen, en så kallad halvpläd. Hemma har Agnieszka ett överkast över hela sängen.

– Jag har en katt som hoppar upp i sängen fast hon vet att hon inte får. Då är det praktiskt med ett överkast, smutsar hon ned behöver jag bara tvätta det och inte alla lakan.

Agnieszka Gladka är proffs på att bädda. Hon visar hur man kan få det lika snyggt hemma som på ett förstklassigt hotell.

Agnieszka föredrar lakan i naturmaterial, som bomull eller linne. Lakan i syntetmaterial andas inte och blir lätt svettiga och obehagliga. Vill man bädda utan överkast ska man mangla sina lakan tycker Agnieszka, då blir det slätt, blankt och snyggt.

Det finns andra fördelar med att mangla. Lakanen tar mindre plats i skåpet och drar inte åt sig lika mycket smuts och damm, eftersom textilfibern blir mer kompakt. För allergikern är det bra att dammhalten minskar och att kvalstren inte trivs lika bra. Ytan absorberar mindre smuts och fukt.

– Jag har en mangel i tvättstugan i min bostadsrättsförening, så jag manglar alltid mina egna lakan, säger Agnieszka och arrangerar kuddarna i sängens huvudände.

– Hemma skulle jag inte lämna kuddarna så här även om det är snyggt. Dels på grund av katten, men också för att jag vill kunna krypa ned och lägga mig direkt när jag är trött utan att behöva flytta om kuddarna.

Indigo, grönt, grått och rustikt trä hos Hemtex.

Mjukt pastelligt och charmigt slarvigt från Åhléns

MATERIAL

► Percale. Vävd av den bästa och mest finkammade bomullen. Percalelakan är svala och sköna, lättskötta och slitstarka.

► Linne. Vackert och klassiskt material med glansig lyster. De släta fibrerna i linnetyget gör att det inte kräver så hård tvätt. Bra på att absorbera fukt och transportera bort kroppsvärme.

► Bomull. Lättskött och tåligt. De vanligaste lakanen i Sverige. Ju längre fibrer desto bättre kvalitet på bomullen.

► Flanell. Ruggat bomullstyg med en mjuk och skön känsla. Ganska ömtåligt material. För att undvika noppor - torktumla inte.

► Ull. En ullpläd värmer fantastiskt. Ull måste tvättas, torkas och strykas väldigt varsamt för att inte krympa eller stelna. Men eftersom den är smutsavvisande och knappt tar åt sig någon lukt behöver den inte tvättas så ofta.

► Syntet. Syntettäcken och kuddar är lättskötta, tål att tvättas ofta och torkar snabbt.+ Satin. Satinvävd bomull är svalt och behagligt mot huden och blir både följsam och lättskött. Undvik torktumlare för att slippa noppor. Mangla eller stryk lakanen för att lystern ska komma fram.

► Bäckebölja. Ett tunt bomullstyg med bubblig, skrynklig struktur. Upplevs extra sval och luftig och passar bra på sommaren.

► Dun. Lätt och luftigt men ändå värmande. Släpper igenom den fukt som avdunstar från kroppen.

Källor: Hemtex.se, Sangtex.se

Mer läsning

Annons