Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

På övervåningen har rummen var sitt årtionde. ”Vi har snart täckt in hela 1900-talet”

För snart 25 år sedan köpte Leif Eriksson och Britt-Marie Borgström sin gård i Månsåsen, i Åre kommun. Den gamla gården var byggnadsminnesförklarad vilket passade paret bra – eftersom Leif är finsnickare.
– Byggnadsminne innebär att exteriören är skyddad. Men invändigt får vi göra lite som vi vill, säger han.

Annons

På nedre våningen i ”storstugan” bor Leif Eriksson och Britt-Marie Borgström. Övervåningen hyr de ut rummen till resenärer från hela världen.

Gården i Månsåsen uppfördes i början av 1900-talet av byggnadssnickarna Jonsson. Först byggdes "lillstugan", som sedermera blev en pensionärsbostad för de äldre. År 1902 stod den stora villan klar. Under åren har gården bland annat varit en veterinärbostad för distriktsveterinärerna i området. De tidigare ägarna såg till att gården byggnadsminnesförklarades på 1980-talet.

Leif Eriksson, som är finsnickare, har själv tillverkat skåpluckorna i 60-talsköket.

När Leif Eriksson och Britt-Marie Borgström på 90-talet sökte bostad i Östersundsområdet var de egentligen ute efter en liten och centralt belägen villa. Men när de fick syn på en bild från gården i Månsåsen hos mäklaren blev de genast intresserade.

– Vi besökte gården flera gånger innan vi köpte den, säkert fem gånger. Den tidigare ägaren ville att köparna skulle förvalta bostaden. Jag tror att det var en stor fördel att jag är finsnickare och att jag ville fortsätta min verksamhet på gården, säger Leif Eriksson.

Inget rum är det andra likt.

Byggnadsminne: I Jämtland finns det drygt 90 byggnadsminnen. Värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar skyddas och byggnadsminnesförklaras enlig bestämmelser i kulturmiljölagen.

Källa: Länsstyrelsen, Jämtlands län

I 70-talsrummet hänger bland annat en plansch som Leif köpte när han reste längst den transsibiriskajärnvägen.

Många av tapeterna är original från de olika årtiondena.

Efter några år började paret överväga möjligheterna att öppna uthyrningsverksamhet på gården. Genom åren har de bland annat bedrivit vandrahem med uthyrning av sängplatser på övervåningen i storstugan. Men nu vill de kalla sig för Bed and Breakfast.

– På övervåningen har vi tre rum som vi hyr ut, med ett gemensamtkök och vardagsrum. De olika rummen har vi inrett efter olika årtionden. Vi har ett 20-talsrum, ett 50-talsrum och ett 70-talsrum. Köket har vi inrett i 60-talsstil, säger Britt-Marie Borgström.

I köket är det 60-talet som gäller. Till vänster syns den tapet som pryder 50-talsrummet.

Många stora växter är utplacerade runt om i huset.

Värdparet framför en stor bokhylla i det gemensamma vardagsrummet på övervåningen.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!