Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Peter förvandlade det fallfärdiga bönhuset i Jäderfors till ett dansvänligt hem

I det gamla bönhuset i Jäderfors bor Peter Sandin som renoverar växellådor till bilar, men hans stora passion i livet är tango.
– Det bästa med huset är att det finns gott om plats för dans, säger han.

Annons

Bönhuset med det karakteristiska tornet ser majestätiskt ut där det står in bit från vägen och blickar ut över åkrarna. Busshållplatsen intill heter Missionshuset, men i folkmun kallas byggnaden fortfarande för bönhuset.

– Långt innan jag köpte det här huset, föreställde jag mig mitt drömhus med stora, öppna ytor och högt i tak. Och det blev precis vad jag hade tänkt mig. Allt föll på plats när vi flyttade hit. Det här är mitt drömhus. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle vara en gammal kyrka, säger Peter Sandin som köpte huset med sin dåvarande fru för 17 år sedan.

Bönhuset i Jäderfors som det ser ut i dag.

Bönhuset byggdes 1888 av timmer från Högbo. Församlingen bestod endast av 66 medlemmar. Bönhuset beskrevs som en tillflyktsort för trötta själar.

– De hade en ung, eldfängd pastor här som, enligt en bok om Jäderfors, svingade frälsningens svärd över befolkningen, säger Peter.

Jäderfors missionsförsamling bildades 1878. Tio år senare hade de 66 medlemmarna samlat ihop pengar till att bygga en kyrka som byggdes av timmer från Högbo. I slutet av 1970-talet slutade församlingen använda kyrkan.

I slutet av 1970-talet lades församlingen ned och huset slutade användas som kyrka. Huset stod tomt och övergivet i många år.

Till mina föräldrars förtvivlan köpte jag bönhuset

Bönhuset passerade Peter många gånger som barn. Han är uppväxt i Gävle men föräldrarna hade sommarhus vid Kungsberget och på vägen dit brukade han fantisera om den spöklika byggnaden.

När Peter blev förälskad i Maria från Sandviken började de leta efter hus i trakterna.

– Till mina föräldrars förtvivlan köpte jag bönhuset. Det hade stått övergivet i 20 år och såg fallfärdigt ut.

Paret köpte huset för 65 000 kronor av en restaurangentreprenör som hade planer på att göra krog av kyrkan. Men nu fick det bli ett hem i stället.

Bönhuset i Jäderfors

1 januari 2000, den första dagen på det nya millenniet, blev huset deras. Det fanns varken el, vatten eller avlopp i byggnaden. Renoveringen tog nästan ett år och gjordes av en byggfirma.

– Huset i sig var friskt. Det räckte med att isolera väggarna, dra in el, vatten och avlopp.

Det blev också ny panel och moderna treglasfönster i gammal stil. Hela huset är välisolerat och ljudet från bilarna på vägen hörs inte in. Peter visar i badrummet där det finns ett runt fönster där man kan se att väggen är en halvmeter bred.

Huset är välisolerat pch väggarna är ungefär en halvmeter tjocka. Det syns tydligt i det runda badrumsfönstret.

Mitt i huset har Peter låtit bygga en öppen eldstad. Den är försedd med en fläkt och kan värma upp nästan hela huset. Loftet fick ersätta den gamla kyrkläktaren som hade sluttande golv och därför inte gick att använda.

– Alla äldre i byn har gått i söndagsskola här. I början hände det att på söndagsförmiddagarna kom det in folk och frågade när högmässan började, berättar Peter och ler.

Huset är 185 kvadratmeter stort och har fyra sovrum, ett kök, två badrum och ett imponerande allrum på 64 kvadratmeter.

– Vi får med lätthet plats med 50 personer här. Det är aldrig något snack om var vi ska fira jul. Vi har haft julgranar som nått ända upp i taket.

– När barnen var små hade de gott om plats att leka. Om man är tre år och har en bobbycar är det här drömmen att bo i. Den enda nackdelen är att det ekar mycket.

I hallens korridor står en lång och vackert sliten kyrkbänk. Den ingick i köpet.

Den vackert slitna kyrkbänken ingick i husköpet.

Korridoren leder ut till den stora salen som har en imponerande takhöjd på fem meter. Här finns gedigna trägolv och en öppen eldstad i mitten av huset.

Där det tidigare fanns ett altare står nu ett svart piano och ovanför den tronar en stor tavla med ett tangodansande par. Tavlan är specialbeställd av Sandvikenkonstnären Gregor Löjdström.

Den gamla kyrkläktaren hade ett sluttande golv och fick därför rivas. Det blev i stället ett loft med plats för sovrum, badrum och kontor.

Det dansande tangoparet är salens självklara blickfång. Tavlan är specialbeställd av Sandvikenkonstnären Gregor Löjdström.

Hur möblerar man i en kyrka?

– Allt måste vara stort och högt.

Men just nu är det ganska spartanskt inrett. Bord och mattor har plockats undan för Peter har precis haft fest med tangosällskapet.

– När barnen blev större ville jag pröva något nytt och då blev det tango.

Tidigare ägnade han sig åt folkdans.

– Folkdans och tango har anknytning till varandra. När tangon kom till Europa 1915 spred den sig till Norden. I Finland fastnade den, tangon stämde med deras kynne. Men den passar ganska bra till vårt kynne i Sverige också, säger Peter.

– Man blir ganska intim med en annan människa som man aldrig träffat förut och kanske aldrig kommer att träffa mer, men man hittar en gemenskap genom dansen.

När Peter och hans särbo ska resa, kollar de alltid var det finns tangoställen.

– Jag anpassar min semesterresor efter det. Buenos Aires är förstås bästa tangostaden, där kan man få dansa till klockan fem på morgonen.

När jag ber Peter om en snabb tangokurs blir han tveksam.

– Det är svårt och tar tid att lära sig. Tangon handlar också mycket om att hitta rätt sinnesstämning. Det kan se spektakulärt ut men det är väldigt små, subtila rörelser. Jag har dansat i tio år men går fortfarande på kurser för att lära mig...

Till slut får jag ändå testa. Peter sveper runt med mig på det öppna trägolvet. Jag är stel som ett paket fiskpinnar och anstränger mig för att inte brista ut i skratt när jag inte får till de graciösa och elastiska stegen i takt till musiken.

Men jag har i alla försökt och kan förstå tjusningen med tango.

Kyrktornet används inte, men i sovrummets tak har Peter en lucka där man kan klättra upp.

Förutom dans är veteranbilar, framför allt amerikanska, ett stort intresse i Peters liv. Han har bland annat byggt hotrodbilar.

– Syftet med hotrod är att ta en gammal bil och modernisera den. Man kan ju säga att det här huset är i den andan; det ser gammalt ut på utsidan men är nytt och modernt inuti; ett hotrodhus

Loftet och trappan upp har svarta räcken av smitt järn med parisisk känsla. De återfinns även ute på altanen.

Peter Sandin

Ålder: 64 år.

Gör: Egen företagare, driver en växellådsverkstad i Kungsgården.

Familj: Särbon Anna, sönerna Jack, 19 år, och John, 17 år.

Intressen: Dans och bilar.

Så här såg bönhuset ut när Peter köpte det.

Registreringsskylten från Buenos Aires förenar Peters två stora intressen: Tango och bilar.

Jack och John är stora tonåringar nu, men deras små barnstolar finns kvar och minner om tiden som har gått.

Bönhuset i Jäderfors är omgivet av åkrar och ängar, men huset hade ingen tomt när Peter köpte det.

Rogivande utsikt från altanen.

Den gamla kyrkläktaren hade sluttande golv och revs. Det blev i stället ett loft med sovrum, badrum och kontor. Ett svart räcke i smide gör att loftet känns luftigt och integrerat med salen.

Bönhuset är Peter Sandins drömhem:

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!