Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Politikern har flyttat in i doktorns hus – följ med på en rundtur hemma hos Thomas Andersson i Fåker

Både doktor Sandler och doktor Bendz har bott och tagit emot patienter här.
Nu är det Thomas Andersson, politiker och företagare, som hämtar energi i den gamla läkarvillan i Fåker.
– Det är ett hus med historia, i en hembygd som jag älskar. Det kan inte bli bättre.

Annons

– Av en slump fick jag veta att den gamla läkarmottagningen och läkarvillan i Fåker var till salu. Planen var att köpa, renovera och hyra ut. Men när vi såg hur fint det blev efter renoveringen bestämde vi oss för att sälja huset i Brunflo och flytta hit i stället.

Det berättar Thomas Andersson när Bostadspuls får en rundtur i huset som är byggt på 50-talet. Han, sambon Saulo och katten Tiger bor i delen som tidigare var en läkarvilla. Här bodde först doktor Sandler och senare doktor Bendz. Den senare ända fram till sin bortgång 2004.

– Doktor Bendz vägrade att släppa in kommunen för renovering. Det är jag glad för, det betyder att det är rätt mycket originaldetaljer kvar i huset.

Den andra delen av huset fungerade som läkarmottagning fram till 1982 när verksamheten flyttade till Brunflo. Under senare år har här varit både vandrarhem och förskola, men nu består utrymmet av två lägenheter som hyrs ut.

Thomas Andersson i vardagsrummet i den gamla läkarvillan i Fåker.

Thomas Andersson har många järn i elden. Han är politiker och engagerad i Centerpartiet. Han är nämndeman, styrelseledamot och företagare, han sitter med i Europarådet och inom kort bär det av till Cypern på styrelsemöte. Det kan bli stressiga dagar och uppbokade veckor – då behövs en plats där man kan ladda batterierna.

– Många frågar varför jag bor i Fåker, men här är så lugnt och skönt. Huset ligger mitt i byn, men tomten är avgränsad från insyn, säger Thomas som är uppvuxen i bygden. Det är bara någon kilometer till hemgården där Thomas bland annat driver en byggloppis där han säljer begagnad bygg-, butiks- och kontorsinredning.

Återbruket och miljötänket är något som Thomas ofta återkommer till och vill lyfta fram.

– Miljöfrågorna är en av anledningarna till att jag engagerade mig politiskt från början.

Läkarvillan stod färdig i början av 50-talet. Den har varit i kommunens ägo fram till 2004 när Thomas Andersson köpte huset.

Återbrukstänket har genomsyrat renoveringen av både läkarvillan och den gamla mottagningen. Dels för att hålla fast vid 50-talsstilen, men det är även en ekonomisk fråga. Att renovera ett hus på 600 kvadrat kan bli dyrt.

– Vi har gjort det mesta själva och försökt behålla så många originaldetaljer som möjligt. Det enda rummet vi inte har rört är doktor Bendz kontor. Där är originaltapeterna kvar, och doktorns gamla skrivbord.

Nästa projekt på huset är nytt tak och dränering.

– Och jag skulle gärna vilja tvätta fasaden på läkarvillan. Den består av kvartsitputs som glittrar så fint i solen. Det är rätt häftigt, men den har blivit lite grå genom åren.

– Varför vila när man kan ha villa? säger Thomas och skrattar.

Missa inte: ”Att ta ner en vägg är hur bra som helst” – Så har Olov och Moa inrett sin etta i Östersund

Matrummet.  I stället för att byta ut alla fönster valde Thomas att lägga till en tilläggsruta till de befintliga fönstren.

När huset byggdes bodde barnflickan i ett litet rum innanför köket. Under renoveringen togs den väggen bort så köket blev lite större.

Läs också: Hemma hos Graham Potter: "Rachel är fantastisk, jag är bara en blöjbytare"

Bönor från Brasilien. Goda att äta, fina att se på.

Två skåp blev ett praktiskt sideboard i köket. Skåpen har Thomas kånkat hem på en buss mellan Sundsvall och Östersund.

På ett par håll i huset har den gamla tegelväggen tagits fram. På väggen en bild på Thomas sambo, Saulo, som ursprungligen kommer från Brasilien.

Se även: Minnet från deras fjällbröllop är förevigat på en hel vägg – kika in hemma hos Thomas och Seema i Ås

Under den smutsiga heltäckningsmattan dolde sig ett fint parkettgolv.

Strömbrytare från 50-talet.

Thomas Andersson har mycket att stå i till vardags. Politiker, nämndeman, sitter i Europarådet och ska  snart iväg på möte på Cypern. Han äger även hyresfastigheter och driver en byggloppis. Det är här i huset i Fåker som han laddar batterierna för att orka med det höga arbetstempot.

Badrummet på övervåningen är renoverat från grunden. Lamporna är original och fanns i huset när Thomas flyttade in.

Ett  minne från forna tider.

Huset i Fåker är stort – 600 kvadratmeter totalt. Med en boyta på 170 kvadrat, en  källare på 230 och två lägenheter på 130 respektive 90 kvadrat så finns det alltid att göra för Thomas och Saulo.

Doktor Bendz var den sista doktorn i huset. Han tog emot patienter fram till 1982, när läkarmottagningen flyttade till Brunflo.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!