Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Så gör du enkelt en julkrans själv – floristen kommer med tipsen

Att binda en julkrans är ett hantverk som kräver både tid och tålamod.
Men med floristens tips och hjälp kan du prova göra en själv.
Blomsterhandlaren och floristen Veronica Bennerman i Östersund visar hur man gör.

Annons

Veronica Bennerman är delägare av blomsteraffären Linnean i Östersund. Inför julen brukar Linnean hålla i kvällskurser där deltagarna får binda sin egen krans. I fjol deltog drygt 200 personer.

För att få ett så bra resultat som möjligt klär Veronica halmcirkeln med kortare grenar på innevarvet, längre på yttervarvet. Hon lindar grenarna runt halmkransen med en spoltråd.

– Det är viktigt att fylla hela vägen ut, så att inte halmen sticker fram. Och det räcker med att linda tråden ett varv.

Vilket pynt man väljer är upp till kransmakaren. Veronica gillar naturmaterial, säger hon, och tar fram en liten skål med prydnadsäpplen. Hon använder ståltråd att spetsa äpplena med, sedan sticker hon andra änden in i kransen.

För att få bra effekt grupperar hon äpplena på kransen.

– Större och mindre grupper ger mer liv. Jag tycker det ger mer spänning om man jobbar osymmetriskt.

Just nu är trenden att bara dekorera en del av kransen, eller att "pimpa" redan klädda prydnader. Snittblommor är också väldigt modernt vad gäller levande juldekorationer. Hyacinter och amaryllis tillhör fortfarande storsäljarna kring jul, men ranunkel och anemoner kommer starkt, mycket tack vare inredningsbloggarna.

– Tittar man på bloggvärlden så är det inne med väldigt mycket gröna växter nu överlag, säger Veronica.

När kransen är klar är den redo att användas direkt. Inne på ett bord håller den som snittblommor, drygt en vecka. Hänger den ute, och det har fryst på, då kan den hålla hela vintern.

Själva kransen är av halm och den kläs med grenar av normaniagran, cryptomeria och mjukene.

Man kan pynta så lite eller så mycket man vill. Till exempel kan man välja att bara pynta en del av halmkransen, som Veronica har gjort här. Då har hon valt lite längre grenar, så kransen ser lite fylligare ut.

Korta bitar ståltråd används för att fästa prydnadsäpplena på kransen.

Det här hjärtat är redan klätt i mossa. För att ge det mer liv lindar Veronica Bennerman på några grankvistar och sticker dit ett rött litet äpple. Genast har mosshjärtat fått ett helt nytt utseende.

Rumsgranen, en liten mjukare slags gran än den vi är vana vid från skogen, är väldigt populär i år.

En färdig julkrans redo för vinterns högtid. Den här kransen är klädd med små kottar, prydnadsäpplen och buxbom. Och hjärtan gjorda av tråd.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!