Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spana in det läckra huset som lyser upp Landön – ”Folk brukar stanna och ta kort”

Jodå, det är helt okej att stanna vid huset för att ta en bild.
Det hälsar Catarina Andersson i Landön. Deras hus har nämligen blivit en attraktion så här i juletider, eftersom det formligen lyser upp delar av byn.

Annons

Catarina Anderssons och Jean Machners hus i Landön sprider julstämning i hela bygden.

Under snart 20 år har Catarina och Jean Machner trixat och fixat med belysningen på deras hus i Landön, så till den grad att det blivit något av en sevärdhet. Förutom traditionella ljusslingor så är det färgsprakande granar och andra genomtänkta detaljer som är tänkt att maximera julstämningen.

– Vi försöker hitta på något nytt varje år, berättar Catarina när vi hälsar på henne vid 16-tiden då belysningen kommer till sin rätta.

Det är hennes sambon Jean som är drivande när det gäller belysningen utomhus, men vad de förbipasserande trafikanterna inte lägger märke till är att insidan av huset håller samma klass. Där syns tomtar, bonader och allehanda jularrangemang var man än vänder blicken. Och det är samma rutin varje år, på söndag eftermiddag första advent slås hela härligheten igång och plockas allt bort 20:e Knut.

– Det får inte ge ett stökigt intryck, utan det ska vara rakt, snyggt och genomtänkt. Vi ser ofta att det stannar folk och vill ta bilder på eftermiddagen, och det är helt okej, vi överlever det, säger Catarina och skrattar.

Tack vare ledlamporna så skenar inte elräkningen iväg till orimliga nivåer.

Det uppenbarar sig dock två givna frågor: Hur blev det egentligen så här, och hur hög är elräkningen under vintermånaderna?

– Ja, hur blev det så här. Egentligen är vi inte så materialistiska, utan det handlar väl bara om att man blir lite nördig. Det är ju trots allt bara jul en gång per år. Och elräkningen är faktiskt inte så farlig, men vi är väldigt tacksamma över att ledlamporna uppfanns, konstaterar Catarina Andersson.

Mer läsning

Annons