Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Taxeringsvärden chockhöjs i Jämtland enligt ny prognos

Senaste årens kraftiga ökning av villapriserna riskerar driva upp taxeringsvärdena för småhus. Det visar en ny prognos som Villaägarna låtit Statistiska centralbyrån göra. I Jämtland spås taxeringsvärdena stiga med i genomsnitt 20 procent.

Annons

Det är Villaägarnas riksförbund som låtit SCB göra en prognos över taxeringsvärdena 2018. Småhusen i Sverige omtaxeras vart tredje år och i Jämtlands län visar SCB:s prognos på stora regionala skillnader.

– Framförallt på orter där det råder bostadsbrist ökar taxeringsvärdena kraftigt. Det eldar i sin tur på fastighetsskatten under taket. Men vi ser även att taxeringsvärdena ökar på orter där det inte råder bostadsbrist. Taxeringsvärdena bör frysas på nuvarande nivå, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

66 procent av länets småhusägare, som inte redan nått maxtaket för kommunal fastighetsavgift på 7412 kronor, berörs av höjda taxeringsvärden enligt SCB:s prognos. Störst blir ökningen i Östersund där taxeringsvärdet väntas stiga med 24 procent, följt av Åre med 23 procent. I Bräcke väntas ökningen bli 9 procent.

– I Östersund kommer de 24 procent av småhusägarna som ligger under taket att få en höjd fastighetsskatt med 983 kronor i genomsnitt. I Åre ligger skattehöjningen under taket på 863 kronor. Vi konstaterar att intäkterna från fastighetsskatten är större nu än före reformen 2008. Småhusägarna är och förblir en kassako för staten, säger Håkan Larsson.

SCB:s prognos över höjning av den kommunala fastighetsavgiften 2018:

Jämtland 20% 503 kr

Östersund 24% 983kr

Åre 23% 863kr

Härjedalen 16% 518kr

Krokom 13% 435kr

Berg 13% 413kr

Ragunda 23% 315kr

Strömsund 15% 278kr

Bräcke 9% 173kr

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!