Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två glada damer driver Två gröna bönor

Cicci Jonsson och Suzanne Lindqvist driver tillsammans en trädgårdshandel i de gamla kyrkstallarna vid Mattmars kyrka. …”Många kunder kommer in efter att ha kört förbi några gånger och fortsätter sedan komma tillbaka”, säger Suzanne.

Annons

Cicci och Suzanne är goda vänner och har känt varandra i snart 20 år.

Cicci Jonsson och Suzanne Lindqvist öppnade tillsammans sin trädgårdshandel Två gröna bönor, i Mattmar. Ingen av dem kommer ursprungligen från byn utan flyttade till Mattmar med, och till sina respektive.

– Jag minns första gången jag träffade Cicci, hon satt utanför Mattmar kyrka och rensade ogräs mellan stenplattorna, trots att hon inte var anställd som trädgårdsmästare där, skrattar Suzanne.

– Oj det minns jag inte, jag jobbade ju för kyrkan men tyckte väl att det var dags att göra lite trädgårdsjobb, svarar Cicci med skratt i rösten.

Butiken ligger i de gamla kyrkstallarna i Mattmar.

Cicci och Suzanne står för varsin böna i företagsnamnet och ses oftast tillsammans i butiken. Cicci har dock nyligen fått diagnosen bröstcancer och kommer därför att vara i butiken lite mindre under en period.

Bägge är utbildade inom trädgård och har jobbat med det tidigare. Suzanne har även ett förflutet i reklambranschen medan Cicci hunnit med att jobba inom flera olika yrken i hembygden. Precis innan det gemensamma företaget startade drev Suzanne ett eget företag där hon åkte runt som trädgårdsmästare själv, men hon tyckte att det var ensamt att jobba för sig själv hela tiden. Cicci hade just börjat söka jobb efter en längre tids sjukdom och insåg hur svårt det var att komma ut på arbetsmarknaden igen.

– Det var dags att göra något som jag verkligen ville, på hemmaplan. Ingen minns en fegis, så jag ringde Suzanne, säger Cicci.

…– Jag blev överlycklig över idén och sa genast ja, säger Suzanne. Visst har det blivit väldigt mycket jobb, men sedan den 9:e maj 2014 har de drivit Två gröna bönor tillsammans. En trädgårdshandel som både säljer växter, inredning och erbjuder trädgårdstjänster.

Många av kunderna är stammisar som kommer in med jämna mellanrum. En del äldre damer från byn kommer ofta in och handlar en blomma eller bara för att prata en stund. Andra åker förbi på väg upp till stugan i fjällen och några har åkt ända från de södra delarna av Sverige, säger Cicci.

Cicci och Suzanne tipsar om trädgårdsskötsel

1. Utnyttja ljuset. Få ut de tåliga växterna i växthuset tidigt. Tomatplantorna är tåliga och klarar skiftande temperaturer. Ta inte ut dem om temperaturerna kryper under +5 grader. Gurka och chili är lite känsligare och vill ha minst cirka +15 grader.

2. Odla jorden. Det är viktigt att ta hand om jorden också. Tillför organiskt material som gräsklipp, kompost och gödsel för att det ska växa bättre.

3. Äppelträd. Beskärs på våren innan lövsprickningen om man vill stimulera tillväxten.

4. Experimentera. …Grönsaker och växter som har billiga fröer kan du experimentera med. Kör på och testa dig fram. Du lär dig av att prova. Men läs på förpackningen så är chansen att lyckas större.

5. Ta hjälp. Var inte rädd för att ta hjälp vid planering för trädgården om du är nybörjare. Det kanske kostar en slant men det kan bli dyrt att misslyckas gång på gång så det kan vara värt det.

Läs mer om trädgård och växter:

Sex växter för dig som inte har gröna fingrar

Lars och Jorun på Ås trädgård tipsar om hur du lyckas med din odling

Kolla – så här enkelt är det att grodda själv

Annons