Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Två timmerhus blev ett – så skapade familjen Hellstrand sitt drömboende i Nordhallen

Anneli och Bengt Hellstrand började bygga på sitt drömhus i Nordhallen för drygt 20 år sedan.
– Nu börjar det kännas ganska klart. Men det var inte länge sedan vi gjorde klart sista rummet nere i källaren, säger Anneli.

Annons

Huset i Nordhallen består av två gamla timmerhus och en nybyggnation som länkar ihop de två. Sammanlagt är huset på omkring 200 kvadratmeter. Fast ingen har egentligen räknat.

Kallblodstravarna Skofte Alf och Ritello betar av gräsmattan utanför ytterdörren. De är lagomt intresserad av mig, men desto mer nyfikna av kameran jag bär i handen. Utanför huset i Nordhallen, som av vänner och bekanta brukar kallas för både slott och labyrint, går de två hästarna fritt.

Skofte Alf och Ritello går i sakta mak över gårdsplanen. Anneli Hellstrand håller koll på dem från den stora balkongen.

Får man komma med in eller?

Det stora huset är byggt av två mindre timmerhus som är sammanlänkade med en ny byggnad. Idén kom från Anneli, som gått byggnadsteknisk utbildning på gymnasiet. Hon har varit med i alla byggmoment och det är även hon som har ritat huset.

– Vi ville ha ett eget hus och vi ville gärna ha timmerhus, för det är gediget och fint, säger Anneli.

Maken Bengt kommer från Nordhallen och de valde en tomt som ligger lagomt långt från föräldragården. 1992 flyttade de in i första huset, när det blev för trångt köpte de ytterligare ett timmerhus och byggde ihop med det första.

– Utmaningen var att få ihop det med den andra stommen, säger Anneli.

Problemet är inte att montera ner ett timmerhus, menar hon. Det är när man bygger upp det igen som man måste ha koll på grejerna.

– Det gäller att man märker upp delarna ordentligt, annars är man rökt.

Anneli Hellstrand har sparat bilder på de timmerhus som de använde för att bygga sitt hus av.

Det finns många ritningar och skisser och genom åren har planerana och idéerna ändrats. Ungefär så här blev slutresultatet.

I huset finns fyra sovrum, ett kontor, kök, allrum, tv-rum, en källare och diverse trappor, vinklar och vrår. Familjen består av två vuxna, tre barn, tre katter, två hundar och så klart Skofte Alf och Ritello som gärna skulle kliva in i värmen om de fick. Snabbt räknat av Bengt är huset på cirka 200 kvdaratmeter. Vad det är värt är desto svårare att bedöma.

– Vi skulle aldrig kunna sälja och få betalt för det vi har lagt ner på huset. Vi har lagt ner vår själ i det och jag kan inte tänka mig att någon annan ska bo här. Vi ska bo här i resten av våra liv, säger Anneli.

Dottern Rosanna tillsammans med Anneli och Bengt Hellstrand, och en av familjens tre katter, i husets kök. Ovanför köket är tv-rummet.

Från tv-rummet kan man hålla koll på de som är nere i köket.

Det här rummet kallas för

I ett av timmerhusen hittades den här brädan, som nu hänger som prydnad. När huset byggdes vet ingen, men det är alltså minst 215 år sedan.

På gården finns Annelis smedja. Även den är ett gammalt timmerhus som monterats nerm, flyttats och uppmonterats på nytt.

Läs även:

Alee ledsnade på prylhetsen och lät inreda sin lägenhet med lastpallar

Ett älgtorn över sängen och en lägereld på golvet – Kevin fick ett nytt rum av Barnkanalens ”Fixa Rummet”

Tv-profilen Johanna Ojala har hittat balansen mellan det hårda och det mjuka

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!