Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Ute men ändå inne – Eva och Christer på Frösön har ett atrium mitt i huset

När man ser glastornet på taket kan man ana att den här villan inte är som alla andra. Det första man möts av när man kliver in genom dörren är ett inglasat uterum – mitt i huset.
– Här tillbringar vi massor av tid, säger Eva och Christer Ågren på Frösön.

Annons

TV: Följ med på en rundtur i huset på Frösön:

De bor på Frösön, alldeles vid vattnet, med en vacker utsikt över centrala Östersund. Men utsikten de hade i det förra huset gick inte heller av för hackor – från huset vid Frösötornet kunde de se ut över fjällen.

– Men det huset blev för stort, och vi ville bo mer centralt på Frösön, berättar Eva Ågren, numera pensionär, tidigare förskollärare.

Men det tog lång tid innan paret hittade rätt. Det var svårt att lämna Utsiktsvägen där de hade bott i 20 år, i en villa som Christer hade byggt själv.

– Men vi tänkte att ska vi flytta så gör vi det nu, sen är det för sent.

De kollade runt på flera hus på Frösön. När de hittade den här arkitektritade villan nära Storsjön så kände Eva att det var rätt.

– Jag hade det inom mig, det var för oss. Christer var lite mer skeptisk, säger Eva och skrattar.

Vardagsrummet ligger en halvtrappa ner från köket. Lite här och där i inredningen syns fåglar.
I huset intill (till höger) bor Eva och Christers dotter med familj i ett nybyggt hus. ”De hade tur och fick köpa tomten bredvid. De byggde ett hus som är ritat i samma stil som vårt, med samma färger och material. De två husen passar bra ihop och det är mysigt att ha dem nära”, säger Eva Ågren.

Villan köptes sommaren 2014. Men det var inte bara att flytta in, renoveringen tog några månader.

– Allt i huset var av hög kvalitet redan när vi köpte det. Men vi ville ändå göra om, så det passade oss.

Och under två års tid har det hänt mycket. På gården har paret bygg ett nytt garage, bastu, förråd och ett växthus. Ett staket har tillkommit som ringar in gården, och hela huset har fått ny panel, i cederträ.

– Eftersom garaget och förrådet var i cederträ så blev det mer enhetligt. Och det är ett så fint träslag som blir blyertsgrått med tiden. Det är mycket liv i det, säger Eva.

Inomhus öppnade de upp i köket, bytte golv, målade och tapetserade om.

Huset är på 207 kvadrat och här finns många stora öppna ytor. I köket fanns tidigare en köksö, men den valde Eva och Christer att ta bort.

Under en rundtur i de olika rummen är det lätt att se att här bor någon med stort inredningsintresse. Var sak på sin plats, inredningen är enhetlig, form och färger går bra ihop. Eva är väldigt inredningsintresserad och gillar god form.

– Jag är noga med att allt ska passa ihop. Jag funderar länge innan jag köper något nytt, allt ska stämma.

I taket hänger flera designlampor, några av dem är PH-lampor, av den danska designern Poul Henningsen. De hängde tidigare i det gamla huset, men fick följa med till det nya.

– Jag är en lampfreak, erkänner Eva.

Det är gott om tavlor på väggarna. Christer är konstintresserad – och det ska helst vara lokala konstnärer, som Primus Mortimer Pettersson, Stig Bahlenberg och Gudrun Pierre.

– Och Chagall, skrattar Christer och pekar på de inramade tryckta korten som hänger på väggen i rummet en trappa upp.

Christer Ågren är tidigare fastighetsägare och bilhandlare. Även han är pensionär i dag, men han är ofta på bilfirman i Östersund och hjälper sonen Peter som tagit över verksamheten.

– Jag står till förfogande.

Lite här och där i huset finns fåglar i olika färger och former, både i inredningen och som dekoration utomhus. Mest ripor – de har blivit Christers signum och har följt honom genom åren.

– Det började med att Bahlenberg gjorde en layout med fyra ripor som utsmyckning på alla fastigheter. Nu sitter fåglarna lite överallt.

Se även: Hemma hos Graham Potter: "Vanligtvis är det kaos, i dag är det rent och fint"

Extrarummet en trappa upp bjuder även det på en fin utsikt. Eva och Christer Ågren har bott i huset på Frösön i två år.

Villan är på 207 kvadrat. På ett plan finns ett stort kök, hall, badrum och två sovrum. En halvtrappa ner finns matsal och vardagsrum med stora fönster som bjuder på en maffig utsikt över stan. En trappa upp finns ett extrarum, ett kombinerat tv- och sovrum.

– Här brukar barnen få härja som de vill.

Men det som är mest unikt och som sticker ut är ett "atrium" i villans mitt. Ett uterum omringat av fyra glasväggar.

– Det är det vi är mest nöjda med. Här är vi varje dag under sommaren och långt in på hösten. Vi äter frukost, lunch och middag här, säger Eva som inreder efter årstiden. På sommaren fylls uterummet med blommor och nu på vintern finns här både gran och juldekorationer.

När paret flyttade in var det varken golv eller tak i uterummet, men det var något de valde att komplettera med efter en tid. En arkitekt hjälpte dem med att rita ett passande tak – lösningen blev ett torn av glasfönster.

– Det blev en bra lösning, vi fick ha kvar ljusinsläppet men snön ramlar av.

Vilket är ert nästa projekt?

– Vi har inga stora projekt kvar att göra, nu är vi nöjda. Till sommaren kanske vi fixar lite mer ute, med nya odlingslådor, säger Eva som gillar att vara ute i trädgården.

– Men det får inte vara för mycket att göra, då blirdet en belastning.

Läs även: Tvåvåningshus med utsikt över både sjö och fjäll – se huset i Åre som klickades mest

Det som är mest unikt med villan på Mariedalsvägen är detta atrium – ett uterum mitt i huset.

Eva dekorerar uterummet efter årstiden. Just nu är det juldekorationer som gäller.

Fakta: Atrium

Atrium var under antiken det centrala rummet i romarnas bostadshus. Det var omgivet av mindre rum, hade en taköppning i mitten och under detta en nedsänkt bassäng. Det var här familjen höll till, en form av vardagsrum. I modernt tal kan atrium avse en innegård eller uteplats.

Högt i tak i vardagsrummet. Huset på Frösön är kring tio år gammalt.

Missa inte: Skönhetsexperten visar upp sin mysiga etta mitt i Östersund

Badrum.
När badrummet är ledigt lyser handtaget på dörren grönt.

I år firar hela familjen, med barn och barnbarn,  jul hemma hos Eva och Christer på Frösön.  Totalt blir de 18 personer som ska rymmas runt bordet i matsalen.

Här bor även hundarna Isak och Allan.

Alla hus på gården är klädda i panel av cederträ.

I samma hus som garaget finns bastu, dusch och ett trimrum för hundarna Isak och Allan. Christer gillar att basta.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!