Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Veckans läsarhem: Två härbren från 1600-talet blev ett fritidshus i Östbacken

”Det bästa med stugan i Östbacken är det lugn och den harmoni man känner när man kommer dit”, säger Erica Häggström från Nälden. Det var Ericas mormor som lät bygga fritidshuset – av två gamla härbren.

Annons

I den här stugan i Östbacken, väster om Alsen, tillbringar gärna Erica Häggström med familj sin lediga tid.

Stugan lät Ericas mormor bygga av två gamla härbren som stod på en bit tomt hon styckade av i samband med att hemgården såldes. Själva timmerstommen är flera hundra år gammal (1600–1700-tal), men den byggdes om till fritidshus i början på 80-talet.

Gården hade varit i släktens ägo ända sedan 1600-talet och Ericas mormor sparade en hel del gamla möbleroch prylar från gården. De pryder nu stugan och påminner om historien.

– Vi tillbringar all vår lediga tid i stugan, berättar Erica.

– Alla i familjentrivs så bra där, framför allt är det avkopplande men barnen har också nära till aktiviteter – de rider, kör cross, badar, med mera.

Utsikten är fin från stugan i Östbacken, som ligger i Krokoms kommun.

Familjen har en tomt med en fantastisk utsikt.

– Varje gång jag stiger ur bilen så tänker jag att "här är så fantastiskt vackert!", säger Erica.

Fritidshuset är på kring 80 kvadrat fördelat på två rum nere kök och vardagsrum, två separata ovanvåningar, som båda är sovrum, samt dusch på nedervåningen.

– Vi har inget vatten vintertid och ingen toalett varken på vintern eller sommaren. I stället får man gå på dasset som är den enda byggnaden på tomten som erbjuder utsikt mot Åreskutan.

Även barnen trivs i stugan. Här är det Hedda som lägger en patiens.

Det är Ericas mamma Gunilla Berghult som äger stugan, men det är Erica, hennes man Lenny och barnen Malte, 11 år, Hedda, 8 år och Freja, 1 år, som tillbringar mest tid här.

– Vi är i stugan året runt, men inte lika ofta under vintern, säger Erica.

Till vardags bor familjen i Nälden. De har 2,7 mil till stugan i Östbacken.

– Ett lagom avstånd, inte för långt och inte för nära. Och vi känner oss lika ”hemma” i stugan som hemma, då många av våra och barnens bästa vänner bor där.

Ett av sovrummen på övervåningen.

”Eftersom vi har ett hus i Nälden så försöker vi att inte ha så stora projekt i stugan. Vår ambition är att trivas i stugan precis som den är, det underlättar så klart att det är lite ”gammeldags” eftersom det blir mer tidlöst så”.

Vad är det bästa med huset i Östbacken?

– Det är det lugn och den harmoni man känner när man kommer dit. Det fantastiska läget med den storslagna utsikten och lugnet av att befinna sig avsides ger den känslan. Alla i familjen längtar lika mycket till stugan då vi inte är där och tycker lika mycket om att komma dit, berättar Erica.

Även de tre barnen gillar att vara i stugan.

– Malte kör cross, Hedda rider och Freja kan gå ut ensam på tomten utan att vi behöver vara oroliga för trafik eller annat ”farligt”. Vi umgås också på ett annat sätt när vi är där. Det finns inget tv-spel och telefonerna används inte lika flitigt. Vi spenderar mer ”riktig” tid tillsammans.

Stugan var Ericas mormors "drömplats på jorden", men hon lever inte längre.

– Jag önskar att jag kunde tala om för henne i dag hur bra vi och våra barn trivs där, för jag tror att det hade gjort henne väldigt glad, säger Erica Häggström.

Barnen har gott om aktiviteter när de är i Östbacken. Hedda rider och Malte kör cross.

Läs även: Niklas och Marlene gifte sig vid torpet på Norderön

Erica Häggström med lilla Freja.

Detaljbilder från insidan.  Den gamla skåpsängen är från Ericas mormors hemgård.

Läs även: Annika från Ås ser ut över havet från stugan vid Trondheimsfjorden

Erica Häggström vid stugan som bjuder på en magisk utsikt.

Vinterbild från stugan.

Efterlysning: Hur ser det ut på ditt torp eller i din sommarstuga?

I "Veckans läsarhem" har vi under våren fått följa med hem till er läsare för att se hur ni har det hemma. Vi har fått besöka både villor och lägenheter.

Nu vill vi se hur ni har det i era torp och sommarstugor runt om i länet. Det spelar ingen roll hur det ser ut, stort eller litet, lyxigt eller enkelt – huvudsaken är att du trivs i ditt fritidshus.

Mejla dina bilder från stugan till bostadspuls@op.se. Skicka gärna flera bilder – hellre för många än för få. Märk ditt mejl med "läsarhemmet". Skriv ditt namn, kontaktuppgifter och var stugan eller torpet finns. Berätta hur ofta du är där och varför det är så speciellt för dig.

Publicerade bidrag belönas med en present.

Mer att bli inspirerad av på Bostadspuls:

Design från Jämtland på Instagram – här är några favoriter att hålla koll på

Marie Birkl i Ås brinner för fjällen, fotografi och formgivning

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!