Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Viktoria Winberg: Balansen består av 24 enheter julsaker

Annons

Jag gillar julen. Förväntningarna, de tända ljusen, julskinka och lukten av glögg.

Genom åren har jag sett och upplevt det mesta. Min före detta svärmor med sin fantastiska tomtesamling och de stärkta julgardinerna som skulle passa perfekt i vilket julreportage som helst.

Min nuvarande svärmor med det dignande kakfatet i flera våningar. Men jag har också upplevt det ensamma ljuset i fönstret på julaftonskvällen som ska guida tomten rätt. I det huset var det lika mycket jul.

Jag har full respekt och är full av beundran för de som går all in och jublar över de butiker som börjar sälja julpynt i början av oktober. Som en löpeld på sociala medier läggs de första bilderna ut på julpynt som finns att köpa i en affär nära dig. Som pysslar julkort i flera veckor, ställer adventsljusstakar i varje fönster och som bakar kakor som de flesta dietister ställer sig ytterst tveksamma till ur näringssynpunkt.

Apropå adventsljusstakar – jag kan inte vara ensam om att varje år slita mitt hår när jag ska lista ut vilken av pyttelamporna som inte fungerar. Jag börjar ganska strategiskt, lägger i två olika högar, räknar: test av ljus ett, test av ljus två osv. Sen snurrar jag till alltihopa och måste börja om. Börjar om ett par, tre gånger tills jag ger upp och kastar alla lampor i återvinningspåsen och åker för att köpa nya. Väl på affären kommer jag inte ihåg om det var fem eller sjuarmade stakar som behövde nya ljus. Samma visa varje år.

Själv har jag kommit till sans och hittat min julbalans. Av någon outgrundlig anledning har vi fem kartonger med julpynt i källaren. Ingen aning om var allt kommer ifrån. Av samma outgrundliga anledning åker exakt samma prydnader upp varje år. Ni förstår vad många tomtar som aldrig får se dagsljus.

För ett par år sedan var jag ganska strikt. Vi pratar åtta enheter julsaker inklusive adventsljusstakarna. Det blev ganska futtigt. Året därpå utökade jag till tolv och nu ligger jag stadigt på 24 enheter som tar cirka 33 minuteratt plocka upp i december och plocka ner i januari.

Även om jag är ganska otraditionell julfirare finns det en punkt där jag inte kompromissar, julmusten dricks icke före dan föredopparedagen. Det är sen gammalt.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!