Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böter och skadestånd för ofredande av kvinna

Mot sitt nekande dömdes han som skyldig till ofredande.
Den 24-årige länsbon ska betala 3 000 kronor i dagsböter och 7 000 kronor i skadestånd till en kvinna.

I Östersunds tingsrätts dom och de vittnesmål som redovisas där så framträder en bild av en man som i början av 2013 blev förtjust i en kvinna som arbetade på Östersunds sjukhus. Det skedde när han hälsade på en anhörig.

Han sökte kontakt med kvinnan på ett sätt som hon upplevde som konstigt och efter ett tag obehagligt.

Kvinnan vittnade i tingsrätten om hur mannen började skriva till henne på Facebook och ringa henne ofta.

Det fortsatte i oförminskad omfattning trots att hon 19 augusti, via Facebook, klargjorde att hon inte ville ha något med honom att göra.

Hon berättade också om hur arbetskamrater till henne på olika avdelningar under hösten sagt att mannen flera gånger per vecka varit inne på olika avdelningar och letat efter henne.

Kvinnan fick under förra hösten också ett överfallslarm. Och en kväll i november ringde hon sjukhusvakten när hon fick höra att mannen igen sökte efter henne.

Under rättegången hävdade 24-åringen att han aldrig sett kvinnan förrän vid huvudförhandlingen, att han aldrig letat efter henne, och att han aldrig skrivit Facebookmeddelanden till henne eller ringt henne.

Det motsades av flera vittnen, däribland landstingstingsvakten. Han berättade att han under novemberkvällen när kvinnan slog larm hittade mannen på en sjukhusavdelning och att denne då berättade att han letade efter kvinnan.

I utskriften av förhöret sedan han polisanmälts står det att bland annat att han sett kvinnan på hennes arbetsplats och att han två gånger på Facebook frågat henne om hon inte kunde lämna sin pojkvän.

Östersunds tingsrätt skriver i domen att ofredandet 19 augusti till 3 december i fjol var så allvarligt att mannen ska betala 7 000 kronor i kränkningsersättning till kvinnan.