Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Botvidgänget tillbaka med Föllingefars

De tänkte ta ett sabbatsår - det blev tolv.
Nu är Botvidgänget tillbaka med "Par i damer", en både nyskriven och klassisk fars i Föllinge.

Under de fem åren 1998-2002 spelades lika många farser på Edevallen i Föllinge, alla skrivna av Jan Sundberg och med Mats Hurtig i rollen som den tragikomiske Botvid.

Succén var ett faktum med närmare 4 000 besökare varje sommar, och de båda kumpanerna Sundman/Hurtig hoppas att många återigen vill ägna några timmar åt ett somrigt lustspel.

– Det är ganska enkel jämtländsk humor, inte pretentiöst, men något man kan få skratta åt. Numera är visserligen inte Botvid med som karaktär, men vi kallar oss Botvid-gänget så folk ska veta vad som bjuds, säger Mats Hurtig.

Så var är Botvid, då? Har han rymt eller lever han ens?

– Haha, det kan man aldrig så noga veta. Vem vet, han kanske dyker upp något annat år.

Denna gång är spelplanen Föllinge hembygdsgård och just gårdsbildningen där har inspirerat Jan Sundman att skriva ett manus där Mats Hurtig spelar en bonde som blivit änkeman och annonserar efter kvinnligt sällskap, vilket öppnar för komiska förvecklingar.

En av de hugade damerna spelas av Kiki Korthjs Aspegren, som får räknas till veteranerna tillsammans med Jan Sundberg även om hon är ny i gänget.

Här ska påpekas att Kiki förra veckan felaktigt citerades på dessa sidor som att hon ogillar fars, men korrekt formulering är att hon helst undviker buskis, däremot gillar hon farser och spelar därför gärna hos Botvidarna.

Övriga medverkande är nya i gamet - Linus Isander är dansbandsmusiker som länge velat spela teater, Stina Sundberg är Jans dotter och fortfarande gymnasist och Malin Nilsdotter Nyström har hunnit närma sig 40-årsåldern men har spelat en del i skolan.

För att ytterligare skärpa upp spelet har ensemblen engagerat hemmasonen Jonas Jonsson - Bedroom Eyes - att finslipa föreställningen och ge regitips.

På spelplatsen har man inför premiären byggt fasta publikläktare som tar upp till 300 åskådare per föreställning, det enda man inte kan gardera sig mot är dåligt väder, platserna är utan tak.

Sammanlagt åtta föreställningar är inplanerade så här långt, skulle publiktrycket växa kan man lägga in fler tillfällen senare.

"Par i damer" har premiär veckan efter midsommar och spelas i två omgångar - först torsdag-söndag 26-29 juni och sedan torsdag-söndag 3-6 juli. Start-tider torsdag-fredag är 19.00 och lördag-söndag 14.00.