Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boxningsklubb fajtas för lokal

Block, block och en rak höger. Tjejerna i Centralskolans idrottshall dansar runt varandra på det slitna trägolvet.

Annons

– Med en egen lokal kan vi ta ett steg vidare, säger tränaren Puck de Keiser.

Sedan november har den nya boxningsklubben BK Delta samlat aspirerande boxare i Centralskolans idrottshall. För de som vill och kan erbjuds träning alla dagar i veckan.

Först uppvärmning. Löpning och hopprep.

– En minut kvar, öka tempot, ropar Puck. Tempot går upp. Svetten bryter fram. Hopprep är jobbigt.

Av klubbens 36 betalande medlemmar är 30 tjejer. Fem av dem är på plats den här fredagskvällen.

– Jag kom hit och prövade och sedan fortsatte jag bara, det är jättekul, säger Liv Haugen, 12.

– Tjejer kommer ofta för själva fysträningen. Men många upptäcker att det inte var så farligt det här med boxning och så fortsätter de, säger Puck.

Tillsammans med sin fru, boxaren Lie de Kaiser, som även hon håller i träningarna, flyttade han upp till Ytterhogdal från Stockholm i höstas för att starta boxningsklubb. Får några år sedan var de på väg till Ljusdal där Puck de Keiser växte upp men nu blev det alltså Härjedalens kommun i stället.

– Några av de som kommer och tränar skulle absolut kunna gå upp i en ring och tävlingsboxas inom några månader. Men som det ser ut i dag har jag ingenstans att hänga upp sandsäckarna eller ställa upp en boxningsring och då är det svårt att gå vidare. Jag kan inte erbjuda dem de förutsättningar som jag skulle vilja, säger Puck de Keiser.

Lie de Keiser visar en slagserie. Dags för skuggboxning. Jabb, jabb, block, rakt slag. Fotarbete. Var och en för sig.

Idrottshallen på Centralskolan är välutnyttjad och det går inte att ha en boxningsring uppställd där hela tiden. Att sätta upp den vid varje träning tar för lång tid.

Puck de Kaiser har tittat på flera lokaler, bland annat slöjdsalen i den gamla skolan. Den sålde kommunen till en privatperson för 10 kronor för snart 10 år sedan. Han var inte intresserad av att hyra ut den oanvända lokalen till en boxningsklubb och har nu, enligt uppgift, sålt byggnaden vidare.

– Om vi inte får tag på något måste vi börja åka upp till Östersund och BK Älgen. Mina medlemmar har betalat avgift och vill boxas men jag kan inte ge dem rätt service i dag. Vi kan inte heller ordna tävlingar utan någon ring, säger Puck de Keiser.

Tjejerna drar på sig handskar och boxningshjälm. Det är dags för sparring. Block och direkt kontring.

– Var snäll mot henne, gå undan hela tiden, instruerar Puck Therese Karlström som sparrar mot mer ovana Rebecka Årstad.

Leif Nilsson (S), själv från Ytterhogdal och ordförande i Nämnden för bildning, fritid och kultur, har engagerat sig i lokaljakten. Hittills utan resultat.

– Vi måste hitta någonting. Vi har sett på ett par andra lokaler men det har varit för lågt i tak. Vi får kämpa på, säger han.

Under tiden är det idrottshallen som gäller. Kompisarna Liv Haugen och Therese Karlström,12, skulle gärna gå matcher i framtiden.

– Det verkar spännande, säger Therese.

– Men jag vill inte boxas mot Therese. Det skulle kännas konstigt, säger Liv.