Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boxningsklubben som vill plocka ungdomar från gränslandet

Alla är välkomna till BK Ängeln, klubben där medlemmarna själva har hjälpt till att få i ordning den nya lokalen.
– Det känns lite som ett andra hem, och man är lite stolt över det, säger Emma Appelkvist.

Annons

– Stämningen är Galentos förtjänst, säger Tomas Ottosson.

Han och några andra av medlemmarna som precis har tränat, berättar att det är lätt att smälta in som ny i klubben, att det nog blir det för att de tränar mycket ihop, två och två, och för att de peppar varandra.

Galento, eller Lars-Göran Linde som han heter var den som startade klubben tillsammans med Kicki Ylander. Han är även den som håller i de flesta träningarna och kallar sig "Coach Galento" på Facebook.

Galento, som annars är slöjdlärare i Hammerdal, var landslagsboxare i 10 år, har gjort 20 landskamper i boxning och bland annat vunnit 2 av dem som junior. Han har en viss filosofi vad gäller boxning.

– Ska man boxas ska man orka, och man kommer ingenstans utan att träna hårt.

Galento tyckte att hans synsätt på boxningsträningen saknades och tillsammans med Kicki körde de först i gång på gym 24 för att sedan starta klubben och hålla träningarna i gamla slakteriet ovanför ICA MAXI. Till slut kom de i kontakt med fastighetsägaren till lokalen de i dag tränar i. Bygglovet skulle ägaren ta hand om, men resten fick de fixa själva; allt ifrån brandskyddsdokument till målarfärg och inredning. Till mitten av augusti 2013 var allting klart, och de kunde börja riva.

– Det såg fördjävligt ut när vi började slita, men medlemmarna har ställt upp. Vissa ställde upp hela tiden, säger Galento.

Byggmaterialet har han tiggt ihop från en mängd företagare. En del av dem hjälpte även till praktiskt. I början av oktober förra året stod lokalen färdig.

Klubbens största målsättning är att komma åt ungdomar i gränslandet, fånga in de som inte har något att göra innan de börjar med missbruk.

– Det finns inga ungdomsgårdar, och det förekommer så mycket nätdroger och elände att man inte tror att det är sant. Det här är ett sätt att kunna göra något åt problemet, säger Galento.

– Här finns dessutom ordentliga regler; inga droger, och ingen sprit 14 dagar före eller efter en match. Skulle någon synas i klubbens overall i samband med alkohol skulle de minsta den direkt, fortsätter han.

Den starka målsättningen gäller även att integrera flyktingar.

– Folk får fel uppfattning om dem för att de inte har något att göra, säger Galento.

Till hösten kommer kubben fortsätta arbetet genom att ta sig ut till de olika flyktingboendena. I samarbete med Sisu och Jämtland/Härjedalens idrottsförbund kommer de också att erbjuda skolor att låta sina elever komma och provträna boxning på klubben.

– Meningen med klubben är att alla är välkomna och att man kör efter sin egen förmåga, så mycket man orkar, säger Galento.

Han berättar att klubben vuxit undan för undan, mest genom kompisars kompisar, och han tror inte det är något snack om att de kommer fortsätta växa. Förutom den härliga attityden på klubben försöker de även hålla i det svenska språket, för att de som lär sig språket ska ha lättare att komma in i samhället.

– Ju mer man pratar svenska, desto mer törs man prata svenska, säger han.

Och förklarar det praktiskt med att säga att man helt enkelt försöker kommunicera så mycket som möjligt på svenska för att annars hjälpa och tolka varandra.

Text & Foto: Emma Dahlquist. Denna artikel är från tidningen 100 % Östersund.