Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att det skrivs om socialtjänsten

/

Tidigare i år har ÖP berättat om en kvinna som polisanmält flera tjänstemän inom socialförvaltningen i Östersunds kommun för tjänstefel. Hon menade att de inte gjort utredningarna om hennes barn på ett korrekt sätt.
I går kunde du läsa i ÖP att en åklagare tagit upp fallet och att två socialsekreterare nu är misstänkta för tjänstefel.
Så här gick diskussionen på OP.se.

Annons

n Det är jättebra att sådana här saker tas upp, det finns bara ett litet problem med detta. När fok som jobbar med folk, till exempel inom socialtjänsten, vården över huvudtaget och polisen blir anklagade för något så blir det en snedvinkling i media. Dessa människor har tystnadsplikt och har då inte en chans att säga vad som hände eller är på väg att hända i ett ärende. Och har man inte varit med när ärendet hände eller bara får höra en sida av saken då är det farligt att döma någon.Tystnadsplikten är jätteviktig, tycker jag. Rätten att säga vad man tycker är minst lika viktig. Men tänk på det när ni läser sådana här saker, det är bara sett från en sida, de utpekade har ju inte rätt att försvara sig i media.

n Om man går så långt att man gör en polisanmälan mot en handläggare på ett socialkontor, så har man antagligen en saklig grund till detta. Inte något man bara hittar på. Så just i detta specifika fall tror jag inte att det har blivit så mycket av ”snedvinkling” från media. Svar på detta får vi nog när en eventuell rättegång är avklarad.

Själv har jag två barn som har ärenden hos socialkontoret. Och det enda de gör är att lova hjälp av det ena eller andra slaget. Men det händer ingenting. Så har det varit i över tre år nu. Även om detta nu inte leder till någon dom, så kan man ju alltid hoppas att de som arbetar på socialkontoret drar öronen åt sig och skärper till sig.

n Jodå, visst sker anmälningar av anledningar där känslor eller ersättning i form av pengar styr mer över orsaken än att det skulle vara brister i funktionen som anmälningen visar på. En anmälan kan också finnas som grund till orsaker som inte är i närheten av situationen på andra sätt – den mänskliga faktorn., överbelastning hos handläggare och utredare, mer konkreta orsaker som dålig ekonomi i kommunen.

Jag låter det vara osagt men vet att detta kan vara oerhört svåra situationer att tolka av nämnda orsaker. Något vi kan tala om och som det kanske skulle finnas intresse att tolka ut något av är hur en utredning påverkas av att handläggare eller utredare består av bara män eller omvänt bara kvinnor. Det finns i dag ett intresse av jämlikhet på många sätt, många arbetsplatser gällande kvinnor men hur är det med män hos familjerätt, socialtjänst och så vidare?

Mer läsning

Annons