Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra badvatten i Östersund

Nu har vattnet i Östersunds badplatser analyserat och resultatet är badvänligt.

Annons

Miljö och hälsa på Östersunds kommun har nu testat vattnet på badplatserna i kommunen. Av provanalyserna gick att utläsa att vattnet är tjänligt, vilket betyder att vattnet är bra.

På tre badplatser fanns lite högre värden, men vattnet höll fortfarande nivån för att vara tjänligt. Att värdena blev högre kan bero på att det vid Månstabadet fanns mycket fågelspillning och att det var svagt flöde och grunt där provet togs i Semsån. Också Hårkmobadet hade lite högre värde, vilket kan ha att göra med att det var många som badade där just när provet togs.

Det som registreras är bland annat siktdjup, vattentemperatur och alger. Man analyserar sedan bakterier för att ta reda på om det finns rester av avföring i vattnet, i så fall kan man bli sjuk man sväljer för mycket vatten.

Som tur är var det inga höga halter av sådana bakterier i Östersunds badvatten. Så minnet av Cryptosporidium kan få vara just ett minne, i alla fall den här badsäsongen.

Här kan du kolla vattnet på din badplats.

Läs mer:

Så svalkar du dig i hettan

Cryptosporidium – vad var det som hände?