Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra företagsklimat kräver samsyn

Svenskt Näringslivs mätning av företagsklimatet visar att politiker generellt uppfattar att de har en bättre attityd till företagsklimatet än vad företagen anser att de har. I nästan samtliga av Sveriges 290 kommuner ger kommunpolitikerna sig själva ett högre attitydbetyg än vad företagen ger dem.

I kommuner med ett bra företagsklimat är det här vanligtvis inte något bekymmer. Där finns en samsyn mellan kommun och näringsliv som leder till att rätt åtgärder vidtas.

Men när skillnaderna blir större är det läge att analysera varför. Hur kan uppfattningarna skilja sig så radikalt mellan företag och kommunpolitiker?

Finns det verkligen en god dialog i de här kommunerna, som gör att man förstår varandra och agerar på ett sätt som stärker företagsklimatet?

I Östersund ger politikerna sig själva 4,49 på en sexgradig skala medan företagen ger 3,29, strax över godtagbart. I Bergs kommun ger politikerna sig själva betyget 4,59 medan företagen ger 3,42.

I kommuner där skillnaden är stor i attitydfrågan ger också företag generellt ett lägre betyg på det sammanfattande omdömet av hemkommunen, jämfört med kommuner där man har en mer enad uppfattning.

Attitydfrågorna väger helt enkelt tungt i arbetet för ett bättre företagsklimat. Att en kommunpolitiker anser sig ha en bra attityd till företagsklimatet medan företagen påstår motsatsen medför också en risk att rätt beslut inte tas.

Det krävs samsyn. Mellan kommunchef, kommunstyrelsens ordförande, näringslivschef – och näringslivet.

Så hur gör man för en ökad samsyn? Gå ut och träffa företagare i deras vardag!

När kommunpolitiker förstår företagens förutsättningar och utmaningar och – framför allt – ser till att göra vad som krävs för att förbättra dem, så vinner man också företagens respekt.

När företag känner att det finns samarbetsvilja, beslutsamhet och handlingskraft hos en kommun, så bidrar det till ökad samsyn och i förlängningen till ett bättre företagsklimat.

Ola Toftegaard

regionchef Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel