Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra förutsättningar för biogastillverkning i länet

Jämtlands län har extremt många kor per invånare. Det innebär också att det varje dag året runt produceras massor med koskit. En bra råvara att göra biogas av.

Just biogas pratades det mycket om när jämtlandsbördige statssekreteraren i näringsdepartementet Jöran Hägglund i går var på turné i länet.

– Regeringen satsar mycket på förnyelsebar energi. Här är biogasen en viktig del och nu gäller det för Jämtlands län att hänga med och ta tillvara de pengar och den kunskap som finns, säger Jöran Hägglund.

Med som chaufför under gårdagens besök i länet hade Jöran Hägglund riksdagsmannen Per Åsling.

– Jöran har helt rätt. Nu gäller det att vara alert och här i länet har vi redan bildat en grupp som ska arbeta med framtida satsningar på biogas. Det viktiga är nu att alla jobbar tillsammans. Näringslivet måste vara med liksom det offentliga. Och vi måste vara alerta. Inte minst med tanke på att det nationellt är nästan en halv miljard avsatt, säger Per Åsling.

Regeringen har nyligen presenterat en studie om regional tillväxt gjord av OECD. Den visar att framgångsrika regioner såväl i Sverige som utomlands satsat på egna fördelar istället för att lita på hjälp utifrån.

– Det tror jag gäller det här länet också. Biogas, turism och lokalt producerad mat är saker som med rätt satsningar skulle kunna betyda ännu mer för länet. Visst ska ni kämpa för fängelset men samtidigt komma ihåg att det kanske inte är en långsiktig lösning. Ett nytt fängelse skulle ju kunna läggas ned i framtiden och då är ni åter på ruta ett, säger Jöran Hägglund.

Målet för den grupp som jobbar med biogasstrategi i länet är att vi ska bli oberoende av fossila bränslen.

– Det är ingen omöjlighet. I länet finns massor med råvara som skulle vara utmärkt att göra gas av. I framtiden kommer det också vara möjligt att göra biodiesel av gasen och då blir allt så mycket lättare. Tankställen för flytande bränsle finns ju redan, säger Per Åsling.

Sverige har i dag målsättningen att bara använda förnyelsebar energi i transportsektorn år 2030.

– Det är bara 20 år kvar men jag ser exempelvis i Stockholm vilket sug det är efter den här typen av bränsle. Nu måste vi se till att det ska finnas samma möjligheter at tanka i hela landet, säger Jöran Hägglund som de senaste 18 månaderna haft en minst sagt annorlunda arbetsuppgift.

– Ja Saab-affären har tagit enormt med tid. Jag har flängt runt världen och knappt haft en aning om vad klockan varit. det har varit en väldigt speciell och lärorik upplevelse, säger Jöran Hägglund som under sitt besök i länet bland sannat träffade företagare, kommunfolk och representanter för statliga Tillväxtanalys.