Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra kost kräver mer pengar

Centerpartiets matlyft ska förbättra den offentliga maten runt om i landet. Frågan är bara om inte de avsatta resurserna är litet för lite för att göra skillnad när det snarare är mer kompetens som behövs.

Centerpartiet i Östersund var i veckan med och lanserade partiets förslag om ett matlyft. Det är en kökets motsvarighet till kömiljard, i det här fallet 100 miljoner i en extra pott till det offentliga för att kunna satsa extra på att förbättra maten i exempelvis förskolor, på sjukhus och äldreboenden. Lokalt föreslår partiet mer specifikt att äldreboendena i Lit och Brunflo ska öppna sina kök igen så maten åter ska lagas närmare de äldre.

Det finns en del lätt utdaterade aspekter med detta med stora offentliga kök. Att vi i Sverige exempelvis serverar skolmat är i mångt och mycket en kvarleva från en tid då inte alla barn kunde räkna med att äta sig mätta hemma. Även om det ur en folkhälsoaspekt fortfarande, med stor sannolikhet, en bra affär att ge barnen skolmat så är det samtidigt lätt att bli aningen frustrerad när svenska elever gjort det till något av en folksport att gnälla på skolmaten. Med tanke på vilken generositet det är att det offentliga bjuder alla barn på mat en gång om dagen.

Maten i vård och omsorg är dock en helt annan fråga och de mesta av resurserna borde därför läggas här. På sjukhus och på äldreboenden vårdas människor som på olika sätt måste hantera en vacklande hälsa. Mat och näringsintag är en mycket viktig del av tillfrisknandet och att den smakar gott och innehåller bra saker blir därför särskilt viktigt. Det är även ett bra initiativ ur miljö- och djurskyddssynpunkt av Centerpartiet att satsa extra på maten. Det offentliga är en stor och viktig uppköpare och kan göra mycket för att stödja god matproduktion.

Frågan är bara om 100 miljoner är tillräckligt för att göra någon skillnad. Om politiken nu ska spendera skattepengar måste de satsas klokt, och allt för små summor i många projekt riskerar att göra sådan liten skillnad att pengarna bara går i sjön. Bättre då att fokusera många små resurser till några färre större satsningar som har mer effekt.

Vad som verkligen kan komma att göra skillnad, både för svenska matproducenter som kan få det offentliga som ny stor kund, och för kommuner och landsting som vill förbättra sin mat i vården, är mer kunskap, hjälp och vägledning till tjänstemännen. I många små kommuner finns det kompetensbrist som gör att man inte kan använda de lagar och resurser vid exempelvis upphandling, som redan finns fullt ut.

Så frågan är om inte en upphandlingsexpert i hop med en riktigt bra köksmästare som lånas ut till småorter skulle kunna göra större skillnad på sikt än några matlyft som bara består av en liten pott pengar.