Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra livat hotas av nedläggning

Bra livat, verksamheten med musik och teater för de funktionshindrade i Berg, hotas av nedläggning. Deltagarna får inte längre lämna sina dagliga jobb för att ägna sig åt sång och musik någon timme varannan vecka.

Annons

Det är kommunen som anser att vistelsen på arbetsplatsen går i första hand. Ska man delta i verksamheten Bra livat får man göra detta efter arbetstid.

Enligt Studieförbundet Vuxenskolan, som har avtal med kommunen om att driva Bra livat, är den här ändrade inställningen överraskande.

– För något år sedan ville kommunen ändra den här verksamheten från kvällar till dagtid. Så har vi planerat sedan dess och så även i år eftersom vi inte hört något annat. Dagen innan vi skulle starta vinterns aktivitet nyligen kom så beskedet att den inte längre fick ligga under dagtid. Det här är jättetråkigt, säger Eva Åslund, Vuxenskolans verksamhetschef i Berg.

Att Bra livat skulle tvingas återgå till kvällstid kan nu bli ett hot mot den verksamheten eftersom det då kan bli problem både att lösa lokalfrågan och inte minst få handledare.

– Men det får inte bli en nedläggning. Vi måste hitta en lösning med kommunen. Det som gör mig mest upprörd är att tydligen inte alla deltagare informerats om de ändrade förutsättningarna. Därför har många blivit jätteledsna över det här, säger Eva Åslund.

Lennart Ringbert, ordförande för FUB i Berg och som själv i flera år arbetat med Bra livat, anser att en nedläggning av den här verksamheten vore en katastrof för de funktionshindrade.

– Den här typen av aktiviteter innebär ett otroligt lyft för varje individ. Man utvecklas som människa och deltar också i en viktig social gemenskap. Visst är även ett jobb viktigt, men den här typen av verksamhet ger dem en unik chans at utvecklas till fria individer och att växa som människor. Det är min erfarenhet från de år jag hade förmånen att få arbeta med Bra livat, säger han.

Den dagliga verksamheten för de funktionshindrade sorterar under verksamhetsnämnden.

Torsten Medalen, (C), nämndens ordförande i Berg, vill inte göra problematiken kring Bra livat till en politisk fråga.

– Jag har det största förtroendet för att våra verksamhetsansvariga hanterar det här på rätt sätt, säger han.