Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra med hårdhandskar i upphandlingshärvan

Östersunds kommun tar i med hårdhandskarna och tillsätter en extern utredning när det gäller ÖP:s avslöjande kring ramavtalet för fastighetsunderhåll. Det sker snabbt och utan pardon. För den åtgärden ska kommunledningen ha en eloge.

Precis det här krävde ÖP:s ledarsida tidigare i veckan. Att härvan kring upphandlingen verkligen reds ut. Nu vill Östersund gå till botten med historien och det känns bra.

Omvänt hade det varit otillfredsställande om kommunen bara låtit saken bero. Det hade lämnat en fadd eftersmak kring vad som hänt och varför.

I ett pressmeddelande som skickades ut fredag eftermiddag, berättar kommundirektör Bengt Marsh att en extern revisor ska granska både handlingar, avtal, fakturor och annat inom de berörda förvaltningarna. Dessutom föreslås att kommunen även går med i ett initierat nätverk för korruptionsbekämpning.

Tonen i pressmeddelandet vittnar om situationens allvar och om hur viktigt Östersunds kommunledning ser på att reda ut de missförhållanden som ÖP pekat på i omgångar.
Naturligtvis vill kommunen på detta vis undanröja alla misstankar om att saker och ting inte gått rätt till på de förvaltningar som varit inblandade. Oförvitlighet, öppenhet och transparens ska enligt kommunens direktör prägla Östersund.

Det är bara att hoppas på att den externa revisionen finner de handlingar och kan bena ut de frågetecken om varför, som ÖP, trots idogt arbete, hittills inte mäktat med. Kommunens åtgärd är därför välkommen

Vi ser också med spänning fram emot granskningens resultat.