Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra resultat av krogstråkskoll

I fredags gjorde kommunens livsmedelsinspektörer sina första kontroller på årets krogstråk. Bortsett från några småjusteringar såg det bra ut.

Kommunens livsmedelsinspektör Cecilia Lindh var en av dem som kontrollerade krogstråket i fredags. Förutom de nio restaurangtälten kollades två matvagnar.

– Det såg bra ut, det var bara några småjusteringar men inget drastiskt, säger Cecilia Lindh.

Sådana justeringar kan bestå i att man måste ta dit en termometer, komplettera något med tältet eller byta någon utrustning. Av de tre nya aktörerna på stråket hade ingen någon anmärkning.

Kontrollerna utförs för att man ska känna sig trygg att inte bli sjuk när man äter mat på stråket. Kommunen uppmanar att man ska anmäla till dem om man blir sjuk. Om det bara är en person som anmält att de blivit matförgiftade brukar man inte göra någon utredning eftersom det är svårt att fastställa att det kommer just därifrån. De senaste två åren har det inte varit några anmälningar som lett till utredningar.

Under veckan kommer det att utföras fler oanmälda kontroller, exempelvis gällande transporter från basköken till tälten. Miljö och hälsa brukar också träffas med alla krögarna innan stråket kör i gång, där de förklarar vad de lägger fokus på och ger lite tips. Efteråt återkopplar de också för att se vad som kan göras bättre.

I år tycker livsmedelsinspektör Cecilia Lindh att krögarna fått till tälten bra. Kraven är till exempel måste man ha någonstans för personalen att byta om och man får inte ha svårstädade trärena ytor. Dessa är krav som gäller alltid, oavsett om man har ett permanent eller tillfälligt kök.

De senaste åren tycker Cecilia Lindh att stråkveckan har fungerat bra ur Miljö och hälsas synvinkel och hon tycker att det verkar som att aktörerna har lärt sig hur det ska funka.

– Vi har bra kontakt och krögarna ringer och frågar om det är något. Det flyter bra, säger Cecilia Lindh.