Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra resultat för Kälarne skola

Så fort Kälarne nämns så finns den negativa klangen där: Avfolkning. Dött. Nedläggning. Även den starkaste av själar skulle få en reva i byhjärtat.

Det kämpas och utvecklas. Samarbetas och stretas. Men det som syns är kommunresultaten som pekar på minus och vad som ska lämna byn härnäst.

Byn har en skola, den vet ni säkert mycket om. Bland annat är den är liten – 102 elever. Från 6-åringar till målbrottshesa 15-åringar. Nästa månad får den lilla skolan besök av utbildningsdepartementet som gör en visit.

Den lilla, lilla byn med den lilla, lilla skolan har förbättrat slutbetygen mest i Sverige mellan 2008 och 2012. Från 63 procents behörighet till gymnasiet i nian till 100 procent.

Kälarne skola har alltså förbättrat avgångsklassernas meritvärden med 37 procentenheter på 4 år.

Utbildningsdepartementet väljer att uppmärksamma och fira detta. Vad väljer vi?

Borde inte den jämtländska äran och stoltheten få oss att sträcka på ryggarna? Känna att det är bra med skolor som är små och kostar lika mycket som en stor.

Förstå att det är fint med skolor som ger eleverna egen erfarenhet av entreprenörskap. Elever som får driva egna caféverksamheter, sätta upp luciarevyer och resa på skolutbyten genom en handfull europeiska länder.

Vill vi inte ha kvar en skola som ser alla elever? Inse att det är förstklassigt med lärare som för personlig dialog?

Karin Jonsson, Theresa Flatmo

Kälarnebor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel