Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra säsong för utländska bärplockare

Rikligt med hjortron gör att säsongen har börjat på bästa sätt för de thailändska bärplockarna i skogarna runt Hammerdal.
– Det ser väldigt bra ut hittills, säger Sumeth Chanayotha .

Det är en riktig veteran i den svenska bärskogen som står på gårdsplanen utanför den gamla skolan i Hammerdal. Efter sju bärsäsonger i Sverige, varav de fyra sista i Hammerdal, känner Sumeth Chanayotha väl till skogarna och kan dirigera sina thailändska landsmän till de bästa hjortronmyrarna i trakten.

– I år blir det ett bra år, utbrister han glatt.

– Just nu plockar vi hjortron för fullt och nästa vecka börjar vi plocka blåbär.

Det varma sommarvädret ser han inte som något problem, tvärt om.

– Det är samma temperatur som hemma så vi är vana.

Sumeth Chanayotha är arbetsledare för 75 Thailändska bärplockare som alla kommer från städerna Khon Kaen och Buriram i den nordöstra delen av landet. Bärplockarna är handplockade och de flesta har varit i Sverige och plockat bär flera säsonger.

– Det är många i Thailand som vill följa med och plocka bär i Sverige men jag vill bara ha folk som jag kan lita på, som hittar i skogen och som vet vad de ger sig in på, säger Sumeth Chanayotha.

Förutom minimilön får plockarna också en ackordslön. Förra året tjänade den flitigaste bärplockare i arbetslaget motsvarande 60 000 kronor, enligt Sumeth Chanayotha.

– Det motsvarar mer än två årslöner i Thailand vilket inte är illa för två månaders arbete.

Priset på hjortron är nästan dubbelt så högt i år jämfört med i fiol vilket gör att arbetslaget hoppas på en rekordförtjänst. Den interna topplistan över mest antal plockade kilo, som sitter uppnålad i matsalen och uppdateras dagligen, toppas av Seankom. Han har på två veckor hittills slitit ihop hela 221,3 kilo hjortron. Med ett kilopris på 90 kronor blir det en bra slant.

Sumeth Chanayotha berättar att fackförbundet kommunal kom på besök för några dagar sedan för att kontrollera att avtal och arbetsvillkor följs.

– Det är bra att de kommer och inspekterar och jag vet att de värnar om arbetarna. Den enda anmärkningen de hade var att duschutrymmet var för litet. Det ska så klart åtgärdas men vi bryr oss faktiskt inte om hur stort duschutrymmet är, vi är bara här i två månader för att jobba hårt.

Läs mer:

Kommunal mobiliserar inför årets bärsäsong