Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra svensk säsong – trots VM-fiasko

Trots VM-fiaskot kan svensk alpinsport blicka tillbaka på en bra säsong.

Sju åkare har svarat för 14 pallplatser i världscupen – att jämföras med fyra som tog sig upp på prispallen tio gånger i fjol.

Här är en summering av den nu avslutade alpina säsongen:

Hans Olsson blev förste svensk att få kliva upp på störtloppspallen, på herrsidan, i världscupen. Han kom trea i säsongens första och i säsongens sista störtlopp.

– Positivt med Hans. Det tar tid att lära sig fart för nordbor, säger alpinchefen Anders Sundqvist.

Kraftig hjärnskakning och brutet näsben hindrade Markus Larsson från att ställa upp i VM och resten av säsongen. Jessica Lindell Vikarby tog sin allra första seger, i super-G i Cortina. Men sedan slet hon av korsbandet under VM.

– Jessica svarar för säsongens roligaste och tristaste händelse.

Första gången på 20 år som Sverige inte tog någon medalj i ett alpint mästerskap. Bästa resultatet stod Mattias Hargin för – han blev femma i slalom.

Anja Pärsons säsong. Trots alla missar tog hon två segrar, kom tvåa en gång och trea tre gånger. Och hon slutade trea i den totala världscupen.

Mattias Hargin har varit jämnheten själv i vinter. Har bara kört ur en gång och har radat upp topp-tio-resultat.

Jens Byggmark har i säsongens 20 tävlingar bara gjort tre resultat och har som bäst varit tia.

– Jag är övertygad om att han kommer tillbaka, säger Sundqvist.

Efter att ha varit borta

en hel säsong efter knäskadan kom Patrik Järbyn tillbaka, tog en pallplats i super-G i Val Gardena och har nu både 40-årsfest i Las Vegas och OS i Vancouver i sikte.

Det blev 11 pallplatser totalt och uppemot 40 topp-tio-placeringar.

– Totalt ser det väldigt bra ut på damsidan.

Fullt fokus på OS i Vancouver. Patrik Järbyn och Anja Pärson har aviserat att OS-säsongen blir deras sista, Pärson har dock lämnat dörren öppen för en fortsättning. (TT)