Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra tryck i hårfönen ger bäst resultat

Den viktigaste funktion­en hos en hårfön är att torka håret snabbt utan att det blir sprött och trassligt. Alla modeller torkar håret, men det är skillnad på effektivitet och slutresultat visar vårt test. Bäst i test är BaByliss 6632E.

Enligt tillfrågade frisörer är det viktigt med ett bra ”tryck” i hårfönen för att håret ska torka snabbt. Det är i detta test tydligt att man får det man betalar för. Modellerna i den övre prisklassen är i regel snabbare på att torka håret och ger ett mjukare och glansigare hår. Dessutom har de längre elsladd och bättre kvalitet än billiga modeller. Alla utom två hårtorkar i testet, Schwarzkopf och Severin, har en kapacitet på 2000W men det behöver inte automatiskt betyda en snabbare hårtork. Schwarzkopf har exempelvis mycket bra kapacitet trots lägst effekttal av alla modeller.

är det viktigt att prova hur hårfönen sitter i handen och om den känns tung att hålla i. Det finns ett tydligt samband mellan storlek och kapacitet där de större (och dyrare) modellerna erbjuder bättre prestanda. Nackdelen är ett osmidigare format. Budgetmodellerna Remington Ti 2000 och Severin 1800 Ionic är med sina 400 gram lätthanterliga och lättast av alla testade modeller, men inte lika effektiva som de mer fullvuxna modellerna. Philips modell på 650 gram är tyngst, men om inte det ses som ett problem är denna fön ett mycket prisvärt alternativ.

har så kallat kalluftsläge för fixering av frisyren och joniserande effekt för att motverka statiskt hår. Problemet med de tre sämst placerade fönarna är att luftflödet inte blir lika kallt som hos övriga modeller. Till varje fön medföljer ett stylingmunstycke och de flesta har även ett så kallat diffusermunstycke som tillbehör. Tänk på att stylingmunstycket helst ska vara smalt för god komprimering av luftflödet. De fem bäst placerade hårfönarna har bra utformade stylingmunstycken, medan de tre sämst placerade har alltför vid öppning.

Smartson är en konsumenttjänst på nätet, www.smartson.se

4