Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bräcke kan få Sveriges högsta skatt

Allt talar för att Bräcke höjer skatten. Det kan innebära att kommunen får den högsta skatten i hela landet från årsskiftet.

Kommunstyrelsen i Bräcke beslutade på onsdagen att höja kommunalskatten med 42 öre per intjänad 100-lapp från och med 1 januari 2014.

– Vi har det tufft och att höja skatten är sista utvägen, det är inget trevligt beslut att ta, säger Sven-Åke Draxten (S), kommunalråd.

Skattehöjningen ger ett tillskott på 4,6 miljoner kronor till kommunen. Men samtidigt visar prognosen för nästa år att kommunens skatte- och statsbidragsintäkter minskar med lika mycket.

– Med den här 42-öringen ligger vi med näsan precis över vattenytan. Vi gör det här för att klara av driften.

Bräcke har i dag en kommunalskatt på 23,32 kronor per intjänad 100-lapp. Nivån stiger till 23,74 från årsskiftet och till det ska läggas landstingsskatten på 10,85 kronor. Den totala kommunalskatten i Bräcke blir således 34,59.

I dag har Hofors landets högsta skatt med 34,52 (inklusive landstingsskatten). Bräcke kan få landets högsta skatt från årsskiftet, men det är inte säkert.

– Jag är ganska övertygad om att fler kommuner kommer att vara tvungna att höja skatten, säger Sven-Åke Draxten.

I kommunstyrelsen togs beslutet med en bred majoritet. Socialdemokraterna förordade en höjning med 42 öre och fick stöd av Centerpartiet, som var splittrat i frågan. Vänsterpartiet backade också upp beslutet, men hade helst sett en höjning med 52 öre. Moderaterna argumenterade för en oförändrad nivå. Det formella beslutet tas av fullmäktige 13 november.

Sven-Åke Draxten är medveten om att höjningen blir en börda för till exempel pensionärerna, som inte har fått några jobbskatteavdrag. Han anser att regeringen också bär ansvaret för mycket av kommunens ekonomiska problem. Statsbidragen har inte räknats upp och Bräcke är förlorare i utjämningssystemet.

– Vi har drabbats väldigt hårt av de beslut som regeringen har fattat under de här två mandatperioderna.

Skattehöjningen innebär inte att det är slut på besparingar i Bräcke.

– Vi ska titta i alla verksamheter för att se var vi kan minska kostnaderna, säger Draxten.